Beter luisteren


Zoals anderen in december beginnen na te denken over wat ze vanaf januari willen veranderen of verbeteren, zo maak ik voornemens in augustus voor september. Want een nieuw schooljaar voelt toch nog meer aan als een begin.

Eigenlijk heb ik maar één doel: beter luisteren. Naar cursisten, collega's, mijn man, mijn familie en vrienden. Op professioneel vlak zou het interessant zijn om wat meer (uitspraak)fouten te kunnen detecteren en dus ook om mijn cursisten gerichtere feedback te geven. Tegelijk wil ik beter luisteren om op een actieve manier aandacht te besteden aan anderen. Luisteren is bijleren. Vroeger kon ik soms letterlijk navertellen wat iemand (vaak een leraar) gezegd had. Nu ik zelf lesgeef, lukt dat veel minder. Hoog tijd dus om mijn oren te spitsen en zo meer kennis te vergaren.

Beter luisteren betekent hopelijk ook beter dialogen leren schrijven. Mijn zwakste punt tijdens het schrijven. Deze zomer adviseerden twee schrijvers me om goed te luisteren naar wat anderen zeggen. Vertellen ze veel of juist weinig? Welke woorden gebruiken ze? En wat willen mensen niet zeggen? Mijn oren staan wijd open.

Reacties

  1. Mooi voornemen! Luisteren is inderdaad (bij)leren. En iets wat mensen - met continue afleiding van smartphones e.d. - soms al eens lijken te vergeten tijdens een gesprek. Aangezien ik op dat gebied jammer genoeg soms ook schuldig moet pleiten (jup, zelfs smartphoneloos lukt dat), ga ik dit blogje in het achterhoofd proberen houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat kunnen niet veel mensen, echt luisteren. Ze hebben vaak al een antwoord klaar voor je uitgesproken bent. Dat jij deze voornemens hebt, zegt mij dat je altijd al een luisteraar was. Streven naar nog beter is bewonderenswaardig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dialogen schrijven is het allermoeilijkste

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts