5 graag gelezen boeken in 2015

Vandaag mocht ik alvast een goed voornemen schrappen: ik volbracht mijn goodreads challenge en las 40 boeken in 2015! Met dank aan de zomervakantie. Twintig boeken waren Nederlandstalig (en doen mee aan Ik lees Nederlands), elf vertaald, vijf Engels en vier Frans. Over Franstalige boeken volgt in september trouwens meer, want dan doe ik een 'Ik lees Frans' actie op deze blog.


Welke boeken heb ik tot nu toe het meest kunnen appreciëren? Moeilijk, moeilijk. Ik heb er vijf uitgekozen die eruit sprongen, wat niet wil zeggen dat andere boeken minder goed waren. Deze vijf boeken staan dan ook in willekeurige volgorde, laten we het niet te ingewikkeld maken!

Perenbomen bloeien wit - Gerbrand Bakker
Dit boek wilde ik al lang lezen, omdat Jannie en Inge er zo enthousiast over waren. Ik kende Gerbrand Bakker niet, maar ik ga zeker nog meer van de man lezen. Zowel z'n poëtische stijl als zijn haarscherp verhaal wisten me te raken. Mooi, ingetogen en triest. Een kort jeugdverhaal met de emotionele zeggingskracht van een mokerslag. Huilen doe ik nooit als ik lees, maar deze keer heeft het niet veel gescheeld. 

Over deze roman lazen jullie eerder een lovend blogbericht. Als ik nog gestudeerd zou hebben, is dit zo'n boek waarover ik een scriptie zou schrijven.

De auteur van 101 Dalmatiërs heeft me aangenaam verrast. Ik hoorde voor het eerst over dit boek op booktube, en was meteen benieuwd. Zowel het romantische verhaal, het schrijven over schrijven als het sympathieke hoofdpersonage hebben mijn hart gestolen. Wil ik zeker nog herlezen.

In het begin een verhaal over een naïef meisje, maar gaandeweg kom je steeds meer in een beklemmende literaire thriller terecht. Meeslepend geschreven. Ik schreef er eerder al iets over.

Tsjonge, wat heb ik gelachen tijdens het lezen van dit boek. Het absurde verhaal over de door vis geobsedeerde schrijfster Monique Champagne liet me niet los. Psychologisch was het erg sterk en de visgerelateerde weetjes nam ik er graag bij. Grappig en tegelijk gevoelig geschreven, deed me zelfs aan de boeken van Amélie Nothomb denken. De eerste roman die ik las van Verbeke, maar zeker niet de laatste.

Wat wil ik nog lezen? Zoals ik schreef, staan er zeker nog Franstalige boeken op het programma. Verder ben ik heel benieuwd naar Spaar de spotvogel van Harper Lee en wil ik ook graag wat Nederlandstalige (jeugd)boeken lezen. Tips zijn altijd welkom! 

Reacties

 1. Fijn om te lezen, dat je van Gerbrand Bakker en Kris van Steenberge genoten hebt. Zulke mooie boeken gun je toch iedereen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Las jij overigens van Bart Vercauteren Het graf van de voddenraper? Ook zo'n mooi poëtisch verhaal dat helaas bij weinigen bekend is. Won in Nederland op een haar na de debutantenprijs, maar moest het afleggen tegen het vreselijke, met veel media aandacht gepromote boek van Buwalda. Ben er nog steeds boos om! Recensie: zie mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woohoo, proficiat met het halen van je challenge! Ik voegde Perenbomen bloeien wit toe aan mijn leeslijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoeraatjes voor het halen van de challenge!
  Annelies Verbeke kende ik nog niet; die ga ik zeker eens bekijken, merci voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet wel een beetje van het absurde houden bij Verbeke. Maar ik hou soms wel van dat soort boeken. Ik wil zeker ook nog 'Slaap!' lezen van haar.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts