Ik lees Frans 2015: ça commence!

In de maand september gaan niet alleen de scholen opnieuw open, ook de rentrée littéraire komt op gang. Na een zomerstop verschijnt heel wat nieuwe literatuur. Vandaar dat september de ideale maand is voor de 'Ik lees Frans' uitdaging! 


Heb je al genoeg Nederlands- of Engelstalige literatuur achter de kiezen dit jaar? Dan is het misschien hoog tijd om je literaire horizonten wat te verruimen. 

Wie Franstalige literatuur zegt, denkt vaak meteen aan klassiekers: Zola, Flaubert, Balzac, etc. Maar het kan ook luchtiger: Le Petit Prince, Le Petit Nicolas, Astérix et Obélix... Zelf heb ik ervoor gekozen om een gezonde mix van zware en minder zware Franstalige boeken te lezen. Aangezien ik Frans gestudeerd heb, lees ik ze allemaal in de taal van Baudelaire. Maar niet getreurd, als je het Frans niet machtig bent, is een vertaling lezen even goed.

Ma pile à lire:

1. Bonjour Tristesse - Françoise Sagan
Deze debuutroman van Sagan staat al langer op mijn leeslijstje. Blijkbaar veroorzaakte het verhaal in 1954 een groot schandaal. Verschillende seksscènes werden zelfs geschrapt (onder meer in de Engelse vertaling). Benieuwd of het echt zo schandalig is als beweerd wordt...

2. La rêveuse d'Ostende - Eric-Emmanuel Schmitt
Een Franstalige Belg die een verhaal schrijft dat zich afspeelt aan onze kust, dat prikkelt meteen mijn nieuwsgierigheid. Bovendien is Schmitt razend populair in Frankrijk en las ik tot nu toe alleen nog maar Odette Toulemonde van zijn hand.

3. Eugénie Grandet - Honoré de Balzac
Ik durf het, met mijn master Frans, haast niet te bekennen, maar buiten enkele fragmenten heb ik nog nooit een boek van Balzac gelezen. La honte! Tijd om daar verandering in te brengen...

4. Nanon - George Sand
Ooit gekocht voor een literatuurcollege dat ik volgde in Frankrijk, maar nooit gelezen. Blijkbaar was er toen geen tijd meer om dit boek nog te behandelen. Ook van Sand las ik nog niets.

5. Elle s'appelait Sarah - Tatiana de Rosnay
De verfilming van dit boek vond ik heel mooi (ondanks het stroperige einde), vandaar dat ik het boek kocht. Om de één of andere reden is het me nog nooit gelukt om het uit te lezen... Hopelijk deze keer wel? Dit boek zal in september ook gelezen worden door de Verbeelding Bookclub op Goodreads. Wel een kleine opmerking: Tatiana de Rosnay is tweetalig (Frans-Engels) en schreef dit boek oorspronkelijk in het Engels (Sarah's Key), hoewel de Fransen haar natuurlijk als een Française beschouwen. Ik kocht de Franstalige versie zonder te weten dat het om een vertaling ging... Dus wie liever iets "echt" Frans van haar leest, kan zich beter wagen aan haar eerste romans, bijvoorbeeld L'appartement témoin, Spirales of Moka.

Alors! Wie mee wil doen, mag hieronder een reactie achterlaten of me een mailtje sturen (literasa@gmail.com). Als je in het kader van deze leesuitdaging een blogpost schrijft, mag je me ook altijd een seintje geven. Aan het einde van deze maand verschijnt er een mooi overzicht van alle deelnemende bloggers en de gelezen boeken. Ondertussen verschijnen er hier updates (met links naar deelnemende blogs) en besprekingen van de boeken die ik gelezen heb. De foto van de actie mogen jullie zeker overnemen om eventuele blogposts of tweets op te leuken. 

Bonne lecture!

P.S.: Er komt ook nog een winactie online, daarover later meer :-)

Populaire posts