In de schaduw van Harry Potter

Toegegeven, ik ben een slechte herlezer. Terwijl sommigen hun boeken twee tot drie keer herlezen, wil ik steeds liever nieuwe boeken ontdekken. Wat ik soms wel doe, is stukjes uit een boek herlezen. Zo herlas ik vroeger tijdens de kerstexamens steevast het hoofdstuk over het kerstbal uit Harry Potter en de Vuurbeker (hierdoor weten jullie ook meteen mijn favoriete HP-boek). Toch zou ik in 2015 op z'n minst één Harry Potter willen herlezen. Om me terug even een onzekere tiener te voelen. Of "omdat het kan" (= volgens mij de populairste uitspraak van 2014).

Desalniettemin las ik de afgelopen weken enkele boeken die me sterk deden terugdenken aan Harry Potter. Soms herlees je dus boeken terwijl je nieuwe boeken ontdekt. Win-win!

The Silkworm - Robert Galbraight
Oké, bij dit boek hoef je je niet echt te verbazen over het verband met Harry, aangezien Robert Galbraight gewoon een pseudoniem is van J.K. Rowling. Eerder schreef ze ook The Cuckoo's Calling in dezelfde reeks. Hoewel ik normaal niet van detectives houd, was ik best wel benieuwd naar de detectives van Rowling over Cormoran Strike. En ik werd niet teleurgesteld. Vooral The Silkworm vond ik erg goed, omdat het een thriller is die zich afspeelt in de literaire wereld. Schrijver Owen Quine wordt op een lugubere manier vermoord. Zijn laatste boek blijkt een soort blauwdruk te zijn van die moord. Strike gaat op onderzoek uit en komt zo terecht in de Londense uitgeverswereld. Hij praat met hautaine uitgevers en ijdele schrijvers. 
In welke mate dit boek me aan HP deed denken? In zekere zin kwam dat door het hoofdpersonage Cormoran Strike, die net als Harry enige bekendheid in het verleden verworven heeft door zijn afkomst en ook een zichtbaar litteken heeft (of ja, een geamputeerd been is meer dan een litteken, maar goed). Harry Potter was trouwens in de helft van de boeken (zeker in De Vuurbeker) op zoek naar een misdadiger. Eigenlijk is het niet verwonderlijk dat Rowling detectives is gaan schrijven. Ik ben alvast benieuwd naar het volgende boek, dat hopelijk in 2015 zal verschijnen.

Fangirl - Rainbow Rowell
Ik hoorde voor het eerst over dit boek via Booktube (daar wijd ik nog wel eens een aparte blogpost aan). Het gaat over tweelingzussen, Cath en Gwen, die fanfictie schrijven over Simon Snow (= Harry Potter!). Als ze echter aan de universiteit gaan studeren, wil Gwen niet zoveel meer te maken hebben met fanfictie en haar zus. Terwijl Gwen het uitgaansleven ontdekt, blijft de timide Cath liever op haar kamer om te studeren of om fanfictie te schrijven. Op een gegeven moment ontstaat er echter ook een interessante literaire discussie met haar professor Creatief Schrijven: is fanfictie wel echt schrijven? Is iemand die zelf geen verhaal en personages uitvindt, wel een echte auteur?

Het was lang geleden dat ik nog eens een jeugdboek las, en dit boek heeft me overtuigd om terug meer jeugdromans te lezen. Enige minpuntje waren de stukjes fanfictie zelf, die afgewisseld worden met het verhaal over Cath. Als je HP gewoon bent, zijn de verhaaltjes over Simon Snow toch maar een slap afkooksel...

The Bookshop Book - Jen Campbell
Ik had niet meteen verwacht om bij een Engels boek over boekhandels veel HP-vibes te voelen. Maar andere kant: welke Engelstalige boekwinkel heeft nu geen herinneringen aan de release van de HP-boeken? Voor tal van onafhankelijke boekhandels was een nieuwe Harry Potter dé aanleiding om er een literair feestje van te maken. Op die manier bracht Harry ook wat magie naar de boekenwereld.

Jen Campbell bespreekt de mooiste (meestal Engelstalige) boekhandels over de hele wereld. Zelf werkt ze ook in een boekhandel in Londen, maar tijdens haar studententijd in Edinburgh had ze een bijbaantje in The Edinburgh Bookshop, die blijkbaar ook bezocht werd door J.K. Rowling:

We also had enthusiastic local authors, who would pop in to say hello, and J.K. Rowling spent her days writing in the café next door. She complimented my skirt once; it made my year. (p.13)
Meer redenen waarom je dit laatste boek zou moeten lezen, vind je op mijn Goodreads.

Welke boeken doen jou soms aan Harry denken? Of: herlezen jullie wel boeken?Reacties

 1. Harry Potter was van voor mijn tijd;). Maar de 2 volgende generaties zijn er weg van. Ik herlees niet vaak, maar ik heb wel een aantal lievelingsboeken/-auteurs die nog geregeld uit de kast komen. Nu herlees ik Sneeuweieren van Ricus van de Coevering. Dat is een prachtig boek en ik begreep niet waarom ik zijn tweede, dat na 7 jaar net is uitgekomen, zo tegen vind vallen. Ik moet ze eerst vergelijken voor ik een recensie kan schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien lees ik dat boek ook wel eens, bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Ik herlas vroeger vrij vaak boeken, maar nu probeer ik dat wat te vermijden - anders zal mijn to-read-lijstje natuurlijk nooit slinken. Dit jaar staan er wel twee herlezers op het programma: De Opwindvogelkronieken van Murakami (uit heimwee) en Alsof het voorbij is van Julian Barnes (omdat het zo verfijnd was, dat ik alle gemiste details nog eens wil herzien).
  Bepaalde boeken durf ik trouwens niet herlezen uit angst dat mijn oordeel de tweede keer volledig anders zal uitvallen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, een boek herlezen kan je oordeel veranderen! Ik had dat met Madame Bovary van Flaubert, volgens mij zowat het enige boek dat ik 2 à 3 keer gelezen heb. En jammer inderdaad dat we door al die leesuitdagingen te weinig aan herlezen toe komen.

   Verwijderen
 3. Herlezen doe ik ook nauwelijks, veel te veel nieuwe boeken om te ontdekken! Ik moet bekennen dat ik niet zo veel heb met de Harry Potter boeken (ai!), maar Fangirl staat al een tijdje op mijn leeslijst en The Bookshop Book ga ik daar aan toevoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, fijn dat ik je dan toch heb kunnen overtuigen voor die laatste :-)
  Jen Campbell heeft trouwens ook een eigen YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/user/jenvcampbell

  Veel leesplezier!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts