Ik lees Vlaams: enkele aanraders

Op blogs van Nederlandse collega's (zoals Jannie, Tessa, Inge en Lalagè) lees ik steeds vaker dat ze geïnteresseerd zijn in 'Vlaamse' literatuur. En of we hen wat konden aanraden? Uiteraard. Annelies van Boekboetiek ging me al voor. Ik keek in mijn boekenkast en moest helaas vaststellen dat ik zelf ook meer literatuur uit Nederland dan uit België lees. Shame on me. Toegegeven, ik vind veel Nederlanders gewoon beter: W.F. Hermans, Mulisch, Couperus, Annie M.G. Schmidt ... zijn grote idolen. De Vlaming Hugo Claus kon me nooit echt bekoren. Maar toch. Er zijn veel Vlaamse pareltjes die nog ontdekt moeten worden bij onze noorderburen. Of Belgische pareltjes, aangezien we toch nog altijd in een tweekoppig land wonen. Het 'Belgische' idee in Vlaamse boeken spreekt me vaak ook meer aan. Vandaar dat ik enkele aanraders oplijst die misschien minder bekend zijn.

In willekeurige volgorde:

1. Wij en ik - Saskia De Coster (roman)


Een familieroman met een rauw kantje, over prestatiedruk en het perfectionisme van welgestelde Vlamingen in verkavelingsvilla's. Met vlijmscherpe psychologische beschrijvingen. Heftig, hedendaags, literair. Beter kan ik het niet samenvatten.

2. Brieven uit Nergenshuizen - Paul De Wispelaere (briefroman)


Mooie brieven aan een geliefde, met filosofische inzichten en beschouwingen over schrijven en literatuur. Doet voor mij een beetje aan Cees Nooteboom denken, hoewel ik er geen concrete aanwijzingen voor heb. Dit boek zou ik zelf ook graag nog eens herlezen!

3. Grand Central Belge - Pascal Verbeken (non-fictie)


Grand Central Belge is een melancholisch en ingetogen boek over België. Auteur Pascal Verbeken publiceerde eerder al Arm Wallonië, dat ook verfilmd werd als documentairereeks. Met Grand Central Belge gaat hij ongeveer dezelfde toer op. Dit keer stelt hij echter vooral de relatie tussen Wallonië en België in vraag, via een lange wandeling langs een oude spoorlijn die vroeger het Belgiëgevoel moest aanwakkeren: de Grand Central Belge. Maar vandaag lijkt die spoorlijn haast even vervallen te zijn als het land zelf. Voor mij was dit boek een echte eyeopener over België! 

4. Barnsteen - Guido Van Heulendonk (roman)


Speelt zich gedeeltelijk af in Letland, maar vertelt het verhaal van Dorian, een 31-jarige vastgoedmakelaar die niet langer tevreden is met zijn leven in Gent. Hij beslist impulsief om een reis naar Letland te maken, maar komt ook daar zijn Vlaamse verleden tegen.

5. De seingever - Ann De Craemer (roman)


In een Vlaams provinciestadje wil een jongen graag 'coureur' (wielrenner) worden, maar hij beseft nog niet wat dat allemaal met zich meebrengt. Tegelijk bevat het boek ook een kritische noot. Vlaamse wielerhelden worden op handen gedragen, maar is dat wel terecht? Heel 'Vlaams' in mijn ogen, maar tegelijk ook universeel.

6. Omega Minor - Paul Verhaegen (roman)


Een roman om u tegen te zeggen. Volgens mij is dit een Vlaamse klassieker in wording. Het verhaal speelt zich af in Amerika, Duitsland en Vlaanderen. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog maar ook over zoveel meer. Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar en de personages zijn niet simpelweg te karakteriseren. Een uitdagende, postmoderne pil. Mijn leeservaring lees je hier.

 7. De stad en de tijd - Jonathan Robijn (korte verhalen)


Ik kende deze auteur aanvankelijk niet, maar met deze verhalenbundel was ik helemaal verkocht. De verhalencyclus begint op een symbolisch moment, een moment de gloire voor Brussel: de Wereldtentoonstelling van 1958. Alle personages hebben een of andere bijzondere passie: voor parfums, voor koffie, voor muziek, of – hoe kan het ook anders in een Brussels verhaal – voor chocolade. Die passies proberen ze te delen met de mensen van wie ze houden.

8. Antwerpen, Elsschot en Coraline - Bart Van Loo (novelle)


Hoewel Bart Van Loo het liefst over Franse literatuur schrijft, is hij ook een liefhebber van de Vlaming Willem Elsschot (ook een aanrader trouwens). In deze novelle laat hij zijn Franse vriendin kennismaken met het werk van Elsschot. We krijgen een wervelende rondleiding door Antwerpen, met grappige weetjes en intellectueel geflirt tussen de twee hoofdpersonages. Een ideale opwarmer voor wie het Antwerpen van Elsschot beter wil leren kennen.

9. De keuze - Karel Verleyen (jeugdroman)


Karel Verleyen is een van mijn favoriete Vlaamse jeugdauteurs. Ik heb hem ook twee keer ontmoet, en telkens genoot ik van de passie waarmee Verleyen over zijn beroep als jeugdauteur kon vertellen. Helaas is hij enkele jaren geleden veel te vroeg gestorven. Gelukkig blijven zijn jeugdboeken verder leven. 
De keuze is misschien wel zijn sterkste jeugdboek. Lang voor John Green The Fault in Our Stars schreef, had Verleyen al een aangrijpend boek over een tienerjongen met kanker klaar. Geen tranentrekker, maar een pure, eerlijke roman met humor en liefde. Het hoofdpersonage Jan-Willem weet wat hij wilt: voor zijn dood nog met zijn vriendin slapen en zelf beslissen wanneer en hoe hij zal sterven.

10. De Kapellekensbaan - Louis Paul Boon (roman)


Toch nog een bekende Vlaamse klassieker in dit lijstje! Hoewel niet iedereen van Boon houdt, is deze roman zeker het vermelden waard. Het verhaal over Ondine, een arm en vuil meisje dat hogerop wil geraken in het leven, is heel interessant. Tegelijkertijd lezen we ook over 'boontje' zelf, die het leven rondom zich observeert en wanhopig alles probeert neer te schrijven. Het industriële Aalst speelt steeds mee op de achtergrond. Toegegeven, dit is een rauwe roman die niet iedereen zal appreciëren. Als het niet op mijn leeslijst aan de universiteit had gestaan, had ik het boek misschien nooit gelezen. Maar eenmaal ik erin begon, was ik dagenlang in de ban van deze roman.

Ik besef dat ik hier geen uitgebreide boekbesprekingen heb gegeven, maar ik wou gewoon enkele boeken ter sprake brengen en mijn leeservaringen delen. Veel leesplezier!

Reacties

 1. Leuk, heel afwisselend. Zit zeker wat voor me bij. De eerste had ik al op mijn lijstje staan en de laatste ook! Toeval niet? Ik dacht hem voor augustus te bewaren, dan lees ik Klassiekers. Hij staat hier in de kast, ik las hem al eerder.
  Maar wat een heerlijk Vlaams woord: oplijst.;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste en de laatste zijn de bekendste uit dit lijstje, denk ik. Dus misschien niet helemaal toevallig ;-) Bewaar ze gerust voor augustus, ik lees dan wel wat je ervan vindt.

   En ik dacht dat "oplijsten" ook in Nederland gezegd werd... niet dus! Na enkele jaren met Nederlanders samen gewerkt te hebben, kan ik nog steeds mijn Vlaamse achtergrond niet verbergen. Het zij zo :-)

   Verwijderen
 2. Dankjewel voor de tips, ik ga er heel wat van lezen. Het aantal Vlaamse schrijvers op mijn lijstje is inmiddels opgelopen tot 19 :) Dus het moet lukken om er elke maand eentje te bespreken op mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt mooi! Ik kijk al uit naar je blogberichten hierover :-)

   P.S.: In wil nog steeds jouw give away 'Het leek stiller dan het was' lezen en bespreken, maar ik bewaar 'm voor de krokusvakantie!

   Verwijderen
 3. Interessante lijst! Ik moet bekennen dat ik er nog geen enkele van gelezen heb. 'Wij en ik' en 'Omega minor' staan wel nog op de lijst. Mijn mama vond Saskia de Coster overigens wat (ver)oordelen in haar manier van schrijven. Omdat ik dat erg irritant vind, weerhoudt me dat er een beetje van om eraan te beginnen. Vond jij dat ook?
  En met 'De kapellekensbaan' weet ik niet wat aan te vangen. Ergens heb ik het gevoel dat ik het moét lezen, maar ik heb er precies nooit zin in, hoewel ik zijn 'Menuet' echt sterk vond en zeker zou aanraden.
  Het viel mij ook op dat er wat bekende namen afwezig zijn. Is het omdat je je tot tien wou beperken? Of toch maar geen Griet Op de Beeck, Stefan Brijs, Kris Van Steenberge, Stefan Hertmans en Dimitri Verhulst voor jou? (Die laatste is natuurlijk héél Vlaams)

  PS: Ik weet niet zo goed onder welke naam ik hier nu kan reageren. 'k Zou liefst mijn nieuwe url als link invullen en niet meer mijn gratis platform, maar ik vind precies niet hoe dat moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Lise! Reageer maar zoals je wilt hoor :-)

  Tja, De Coster is in 'Wij en ik' is misschien wel wat veroordelend, zo merk je duidelijk dat ze gekant is tegen het "huisje-tuintje-boompje" idee. Maar dat soort statements heb je ook bij andere schrijvers... Ik vond het alleszins een goed geschreven boek!

  En sommige schrijvers vermeld ik inderdaad niet, omdat ik weet dat die al gekend zijn in het hoge noorden ;-) Brijs en Van Steenberge heb ik zelfs nog niet gelezen (de schande!). Op de Beeck heb ik eerder vermeld op de blog en over Hertmans heb ik nog getwijfeld. Verhulst krijgt denk ik al genoeg promotie...

  'De Kapellekensbaan' raad ik je zeker aan! Echt een boek dat ik dagenlang niet kon loslaten. De stukjes over Ondine lezen zeer vlot, de andere zijn meer beschouwend-filosofisch maar ook erg sterk. Je moet wel een beetje houden van de naturalistische stijl.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben helemaal in de ban van Vlaamse auteurs. Van Griet Op de Beeck heb ik 'Kom hier dat ik U kus' gelezen en lees nu 'Woesten' van Kris van Steenberge. Zal bovenstaand lijstje zeker raadplegen bij mijn keuze :) bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blij dat ik kon helpen! :-)
  De eersteling van Griet Op de Beeck 'Vele hemels boven de zevende' vond ik zelfs nog beter dan 'Kom hier dat ik u kus'. Ook Vlaamser qua taalgebruik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts