Blijmaker van de dag: Le premier jour du reste de ta vie

Tegenwoordig lees en hoor je veel over 'geluk' of over kleine dingen die je dag maken. Ook in blogland wordt er veel aandacht aan besteed (zo posten sommigen per dag een foto van wat hen blij maakt). Ik moet het toegeven, na de jaloersmakende foto's op Facebook of Instagram, kan ik deze nieuwe trend alleen maar toejuichen. Het is tijd om opnieuw naar de kleine dingen om ons heen te kijken, niet naar de grote dingen van onszelf.

bron


Een foto per dag lijkt me echter een te dwangmatige poging om het geluk te zoeken. Daar doe ik dus niet aan mee. Maar een kleine blijmaker af en toe kan geen kwaad. Zo kon ik vandaag, zomaar in het midden van de dag, glimlachend genieten van een Franse film met de tot de verbeelding sprekende titel Le premier jour du reste de ta vie.

Déborah François als Fleur in Le premier jour du reste de ta vie. (bron foto)

Deze film van Rémi Bezançon start nogal gek, maar al gauw raak je meegesleept door het verhaal van 5 familieleden. Elk deel van de film toont een dag uit het leven van het Franse gezin. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een resem flash-backs en ludieke overgangen. Marie-Jeanne en Robert Duval hebben drie kinderen, die elk hun eigen weg opgaan. De oudste (Albert) is een carrièretijger die snel op eigen benen leert te staan, de middelste (Raphaël) blijft een eeuwige student, en de jongste (Fleur, vertolkt door de goddelijke Déborah François) begaat de ene misstap na de andere vooraleer ze tot de juiste inzichten komt. Deze summiere samenvatting klinkt misschien banaal, maar het verhaal wordt meesterlijk en met de nodige humor in beeld gebracht. Bovendien is de muziek bij de film steengoed. We hoorden niet alleen Lou Reeds Perfect day, maar konden ook het lied van de eindgeneriek enorm appreciëren. Het heet, net zoals de film, Le premier jour du reste de ta vie, en wordt gezongen door Etienne Daho. Voor een trailer van de film, klik hier. En voor het mooie lied van Daho hier.

Een citaat dat bleef hangen:

Pourquoi vouloir décrocher la lune
quand on a les étoiles


Deze wijze woorden indachtig, ga ik nu even anderen gelukkig maken. Door schoon te maken, hemden te strijken en te koken. Dat moet namelijk ook gebeuren :-)
  

Reacties

Populaire posts