Kinderboeken voor later

Neen, ik doe nog niet aan geboorteplanning. Maar als ik dan toch eens aan kinderen denk, dan dwalen mijn gedachten vaak af naar welke boeken ik hen zou willen voorlezen. Eerst en vooral zou ik natuurlijk mijn eigen collectie kinderboeken aanspreken: sprookjes van Grimm en Andersen, Belle en het Beest, Otje, Pluk van de Petteflet, Le Petit Prince... Die laatste vertaal ik dan gauw even tijdens het lezen, als multitaskende boekenmama. Ahum.

(bron foto)


Maar er zijn nog zoveel andere klassiekers die ik speciaal voor hen zou aanschaffen. Mooi geïllustreerde kinderboeken die ik zelf vaak nog niet gelezen heb. Een overzichtje, in willekeurige volgorde.

Winnie The Pooh
Als kind heb ik wel eens naar de Disney tekenfilms van Winnie The Pooh gekeken. Pas vele jaren later ontdekte ik dat de verhalen niet door Disney, maar door Alan Alexander Milne uitgevonden waren. En dat de originele illustraties van Ernest Shepard veel mooier zijn dan de uitgelijnde Dinseyfiguurtjes. De merchandising (waar ik vroeger wel een zwak voor had) laat ik dan graag achterwege.

Piglet & Pooh (bron)

Raad eens hoeveel ik van je hou
Ook dit boek kende ik eerst niet (dat komt ervan als je altijd volwassenenliteratuur leest), tot een vriendin er enthousiast over vertelde in een winkel in Gent. Ik doorbladerde het boek en dacht meteen 'ja, later, als..'.
Die cover! (bron)

Brieven aan mijn kikkerprins
Een modern sprookje, dat klikt altijd goed. Bovendien zijn de gedichten van Reine De Pelseneer ook niet slecht. Voor haar kinderboeken was ik al wat te oud, maar dat kan later nog goed gemaakt worden.

Mooie cover ook, van Martine Decroos (bron)

Het geheim van de keel van de nachtegaal
Kinderliteratuur van Belgische bodem, daar zeg ik geen neen tegen. Een aantal postmoderne boeken van Peter Verhelst heb ik al gelezen, dus hier geen eerste kennismaking. De illustraties van Carll Cneut doen me nu al watertanden... geen wonder dat dit boek talloze prijzen in de wacht sleepte.

Illustratie van Carll Cneut (bron)

Kikker
Mijn broer kreeg ooit het boek Kikker en het vogeltje van Max Velthuijs. Het was een tragisch verhaal over een dode vogel. Het verhaal greep zowel mijn niet-lezende broer als mezelf enorm aan. Ook andere Kikkerverhalen passeerden de revue. Samen met Winnie The Pooh en Raad eens hoeveel ik van je hou behoren de Kikkerboeken ook tot de antropomorfe dierenwereld van de kinderliteratuur.

Kikker (bron)
Zoals je ziet, is mijn lijstje niet zo origineel. Kinderboeken liggen dan ook een hele poos achter me. Jeugdboeken liggen verser in het geheugen: Het dagboek van Anne Frank, de boeken van Roald Dahl, Karel Verleyen, Astrid Lindgren, Thea Beckman, Simone van der Vlugt, Jan Simoen en uiteraard... Harry Potter van J.K. Rowling. Ook de jeugdboeken van Kathleen Vereecken, die ik volg op Twitter, lijken me de moeite waard.

Nu maar hopen dat mijn toekomstige kinderen goede lezers worden.

Aan welk kinder- of jeugdboek heb jij mooie herinneringen?

Reacties

 1. Allemaal prachtige boeken. Eric Carle (zaadje in de wind) en Martin Waddell (Welterusten kleine beer) staan bij ons ook op de lijst bij ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb mijn favoriete kinderboeken al van de zolder geplukt en apart gelegd voor later. De sprookjes van Andersen en Grimm zitten daar ook bij. Winnie The Pooh en de verhaaltjes van Toon Tellegen, die lees ik nu nog af en toe. Verder was ik gek op '365 berenavonturen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de reacties! De lijst wordt steeds langer zo ;) Zal in het ouderlijk huis ook nog eens op speurtocht moeten gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Le Petit Prince en Winnie The Pooh zijn echte voorleesverhalen vind ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Sarah, mooi blog heb je. Op de lijst van kinderboeken mag "De kleine Nicolaas" van Sempé en Goscinny wat mij betreft niet ontbreken. Ik heb het boek pas als volwassene voor het eerst gelezen, maar ik vind het het mooiste kinderboek dat ik ooit heb gelezen. Om bij te schateren van het lachen! Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts