De ideale boekhandel

Op Boekboetiek, de blog van Annelies, loopt momenteel een fijne winactie. Als je jouw ideale boekhandel beschrijft, maak je kans om De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar van Gabrielle Zevin te winnen. Je hoeft alleen maar een mailtje te sturen en jouw perfecte boekhandel te schetsen. Ik dacht: laat ik van die beschrijving meteen ook een blogpost maken!

(bron foto)
 De meeste mooie boekhandels vind je in een grootstad. In een Parijse avenue of in een zijstraat van Oxford Street in Londen. Maar mijn ideale boekhandel wandel je binnen op een geurige lentemorgen, ergens in een Belgische provinciestad, net binnen wandelafstand. De verstrooide wandelaar vergaapt zich aan de etalage, waar luxueuze hardcovers hem of haar toelachen. 
Op het eerste gezicht lijkt de boekhandel vrij bescheiden, maar eens je binnen staat, en de geur van pockets, inkt en verse koffie je tegemoet komt, merk je pas hoe groot de boekhandel is. Boekenruggen leunen verleidelijk tegen elkaar aan, eikenhouten boekenplanken zetten hun schouders onder vele woorden, laddertjes reiken tot aan het plafond. Jongeren vinden er wijsheid in Couperus, Austen en Mulisch. Ouderen worden terug kind bij het doorbladeren van Harry Potter of Le Petit Prince. Soms bots je er ook eens tegen een schrijver op. Een jonge, debuterende auteur kijkt je dan verlegen aan. Vriendschappen worden er gesmeed onder het alziend oog van de boekhandelaar, een wijze oude man die wel wat van Perkamentus weg heeft. Hij wijst je de weg naar Homerus of naar Tolkien. Uren kan je er grasduinen in prachtig ingebonden encyclopedieën, op zoek naar betekenissen. Maar ook poëzie, graphic novels of dromerige postkaarten kunnen jouw pad kruisen. 
(bron foto)
Wanneer je dan, met handen die beven van opwinding, een stapeltje boeken afrekent en jouw eigendom mag noemen, kan je in de bijhorende koffiebar rustig uitblazen. In deze boekhandel begint nu eenmaal jouw verhaal.

(En nu maar hopen dat ik die actie win!)

Reacties

  1. Wat een mooie omschrijving, hij spreekt zeker tot de verbeelding :) Ik heb de andere inzendingen niet gelezen, maar ik denk dat je een goede kans maakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah, ja! Ik breng graag een bezoek aan antiquariaat Brinkman om mijn privé bibliotheek aan te vullen. Overigens lijk ik qua uiterlijk in het geheel niet op die schertsfiguur uit de Potterserie, ben ook geen boekhandelaar (maar bibliofiel) en natuurlijk heel wijs ;))

    Perkamentus antiquarius

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts