Franse klassiekers in september

Sandra van de blog Sandra schrijft en leest heeft het initiatief 'Augustus klassieke literatuur maand' gelanceerd. Ondertussen zijn er al meer dan 30 collega-bloggers die hieraan meedoen! En ook bij mij begint het te kriebelen. Daarom zal ik binnenkort Lijmen/Het been lezen van Willem Elsschot. Ik heb enorm genoten van Villa des roses en Kaas van Elsschot, dus eigenlijk verwondert het me dat ik Lijmen/Het been nog niet gelezen heb, ook al staat het al enkele jaren in mijn boekenkast. Ik zag echter wel de verfilming van Robbe De Hert, die ik erg goed vond. Hier alvast een voorsmaakje!Maar er is meer.  Paulien van Met mijn neus in een boek  gaat in oktober Engelse klassiekers lezen. Ook dit lijkt me een interessante actie, vooral omdat het lang geleden is dat ik nog een 'echte' Engelse klassieker heb gelezen. Welke raden jullie me aan? Zelf ben ik geneigd om iets van Jane Austen of de gezusters Brönte te lezen.

En er is zelfs nog meer! Bij deze wil ik, als romaniste, ook graag een Franse literatuur maand lanceren! In september lees ik dus Franse boeken. Momenteel twijfel ik nog tussen Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos, Les enfants terribles van Jean Cocteau, Nanon van George Sand of La nausée van Jean-Paul Sartre. Of zou ik toch maar voor de volledige brieven, de Correspondance van Gustave Flaubert gaan (756 pagina's)? Van Flaubert las ik alles, behalve zijn brieven...Welke Frans romans willen jullie (her)lezen? Een vertaling is ook goed, uiteraard. Laat het me weten in een reactie hieronder! Absolute aanraders zijn: Madame Bovary van Flaubert (volgens mij dé Franse klassieker bij uitstek), Le Rouge et le Noir van Stendhal, Boule de suif et autres contes van Guy de Maupassant, Candide van Voltaire, maar ook Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry of de verhalen van Jules Verne. Benieuwd wat jullie willen lezen!


Reacties

 1. Guy de Maupassant zou ik graag eens lezen! Van Le rouge et le noir heb ik het gevoel dat ik dat wel eens moét lezen, maar ik ben eigenlijk bang dat ik dat met tegenzin zou doen. Het lijkt me een moeilijk boek, of klopt dat niet?
  Ik wil alleszins graag meedoen met jouw actie en ik neem me nu voor om in september Le spleen de Paris van Baudelaire te lezen of misschien wel L'étranger van Camus - die staat ook nog in mijn kast.
  Ik heb overigens nog een boek dat jou misschien wel kan interesseren. Heb je al iets gelezen van Julian Barnes? 'Alsof het voorbij is' is sowieso een fantastisch boek (samen met 'De verborgen geschiedenis' het beste dat ik het afgelopen jaar las), maar hij schreef ook 'Flauberts papegaai'. Dat boek is vollédig anders, maar het is - zeker voor een Flaubertliefhebber - best interessant. De brieven worden vaak geciteerd, er wordt een nieuw 'dictionnaire des idées reçues' geschreven, er is ironie...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je meedoet! Stiekem had ik al gehoopt dat ik op jou kon rekenen ;-) Plaats je achteraf ook een bespreking op je blog? Dan maak ik hier en op Twitter wat reclame!

   Baudelaire zou ik ook eens moeten lezen, L'étranger las ik vroeger en vond ik heel verontrustend. Net zoals bij La Peste wist ik na het lezen niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Maar ik werd wel heel ongemakkelijk van het hoofdpersonage, waardoor het boek toch een sterke indruk heeft gemaakt.

   Ik heb ooit Le Rouge et le Noir gelezen nadat ik naar een verfilming had gekeken. Daardoor weet ik nog steeds niet of ik het boek wel begrepen zou hebben zonder het verhaal al wat te kennen van de film... Ik vond het wel leesbaarder dan La Chartreuse de Parme van Stendhal. Maar eigenlijk was ik in beide gevallen wat te jong om Stendhal te begrijpen. Een herlezing dringt zich op...

   En ja, ik heb Flaubert's Parrot gelezen! Schitterend en geestig boek, een snoepje voor literatuurwetenschappers en Flaubertliefhebbers :-) Alsof het voorbij is moet ik ook eens aan mijn lijstje toevoegen!

   Verwijderen
  2. Haha, ik had eigenlijk wel gedacht dat je Flaubert's Parrot al gelezen zou hebben! Na dat boek had ik het gevoel dat ik belangrijke passages van Madame Bovary gemist of vergeten heb, waardoor ik vind dat ik het moet herlezen. Maar het idee van herlezingen vind ik frustrerend, omdat hier nog zoveel andere boeken op mij liggen te wachten.

   Verwijderen
 2. Hm ja, ik had het gelezen niet zo lang na een herlezing Madame Bovary, in het kader van mijn tweede scriptie. Voor de rest ben ik ook niet zo'n herlezer, dus: vooruit met die andere boeken zou ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts