Flaneren in Wenen

Toen we in december onze citytrip naar Wenen boekten, had ik me de stad als een winterstad voorgesteld. Met gezellige koffiehuizen waar de mensen iets te dicht opeengepakt en in zichzelf gekeerd van hun koffie slurpen. Waar prinsen en prinsessen met hun fiakers door de sneeuw naar de opera rijden. Oké, ik was nog danig onder de invloed van de oude Sissi-films met Romy Schneider en het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker (dat gretig door oma's en stiekem ook mezelve bekeken wordt).
Minder romantisch: voor een uur betaal je al snel 95euro

Wenen is een romantische stad. Maar je mag niet overdrijven met clichés. Daarom was het handig dat ik de reisgids '100x Wenen' van de expat Evelyn Laureyns (u ziet haar hier aan het werk) ter mijn beschikking had. Zij stelt als Belgische het beeld over Wenen wat bij, zonder echter voorbij te gaan aan het klassieke Wenen. Wat ik zo kon appreciëren aan haar boek, was dat ze veel bezienswaardigheden met een literaire invalshoek besprak. Zo leerde ik dat John Irving zich liet inspireren door de dierentuin in Schönbrunn bij het schrijven van zijn debuutroman Setting free the bears. Ook over de bekende Stephansdom had ze een interessante legende te vertellen. Het levert mooie verhalen op, die je met plezier navertelt.

Schönbrunn
de Stephansdom
Wenen beleef je ook met je oren. Op het vliegtuig hoorden we een Weense wals als achtergrondmuziek, verkleede Mozartmannetjes in de binnenstad leuren de hele tijd met operavoorstellingen en concerten. Ook straatmuzikanten laten van zich horen. Zelfs tijdens het ontbijt hoorden we soms de Radetzkymars. Dus lieten we ons af en toe meeslepen op de tonen van de klassieke muziek, in die mate dat we in het Kursalon naar een kamerconcert (van Salonorchester Alt Wien) gingen luisteren, met muziek van Strauss en Mozart. Een aanrader! Verder bezochten we de Weense Staatsopera, waar we een goede rondleiding kregen. En wie ook de ogen openhoudt, botst op tal van monumenten van bekende componisten.

het Kursalon
standbeeld van Strauss in het Stadtpark
Staatsopera (binnen)
Staatsopera (buiten)
Mozart, vlak bij het Kunsthistorisch Museum
En het 'literaire' Wenen dan? Daar heb ik in mindere mate van geproefd deze keer. Maar ons hotel lag wel niet ver van het Café Central, waar veel schrijvers zoals Kafka hun koffie dronken. Een bezoek aan de Nationale Bibliotheek mocht uiteraard ook niet ontbreken. Wist je trouwens dat keizerin Elisabeth, 'Sissi' dus, ook van literatuur hield? Ze had meerdere foto's van Heinrich Heine in haar Keizerlijke Appartementen hangen en liet zich tijdens het kappen voorlezen uit het werk van Homerus (in het Grieks, jawel). Zelf schreef ze ook gedichten en brieven, die door huidige literatuurkenners als minder kwalitatief bestempeld worden.
Café Central
de Nationale Bibliotheek
de Hofburg, met de appartementen van Sissi
Sissi-monument in de Volksgarten
Nog enkele aanraders voor de kunstliefhebbers: het Kunsthistorisch Museum, waar je geïmponeerd raakt door de grote collectie schilderijen van Pieter Bruegel de Oudere. Altijd een beetje onrechtvaardig dat onze grootmeesters elders roem oogsten, maar goed. Je loopt er al snel enkele uurtjes rond. Wie meer houdt van recentere kunst (19e, 20e en 21e eeuw), moet zeker een bezoekje brengen aan het Belvedere (met 'De kus' van Klimt) of de Albertina (Monet, Picasso, you name it). Aan schilderijen geen gebrek. Ook altijd fijn dat ze in zo'n mooi kader terug te vinden zijn!

Het Kunsthistorisch Museum

het Obere Belvedere (met Klimt binnenin)

Ik weet het, dit reisverslag zet toch vooral het 'klassieke' Wenen in the picture. Het zij zo. Toch is Wenen ook een bruisende, moderne stad. Aan het Rathaus kwamen we terecht in het Weense filmfestival: een groot scherm, palmbomen, terrasjes, eetkraampjes... even waande ik me op de Gentse Feesten. De sfeer was er fantastisch. Ook in de binnenstad is er voortdurend beweging in de mooie winkelstraten (Graben, Landstrasse).
Filmfestival aan het Rathaus
Een drukke winkelstraat: de Graben
Afsluiten doe ik alweer met een klassieker: een stukje Sacher Torte van Hotel Sacher. Smakelijk!


Reacties

Populaire posts