Zomerse boekentips

De dagen lengen, de zon brandt op onze huid, de aardbeien smaakten nooit zoeter... de zomer is aangebroken. Hoewel ik niet van tropische temperaturen en luidruchtige zwembadbezoekers houd, ben ik wel een echt zomerkind. Terwijl iedereen zich en masse verzamelt op festivalweides, kruip ik liever in een hoekje met een boekje. Enfin, op een terras met een verfrissend drankje kan ook. Benieuwd wat mijn absolute zomerklassiekers zijn? Lees dan snel verder!

1. Het ongrijpbare meisje - Mario Vargas Llosa 

bron foto
Aanvankelijk had ik wat twijfels bij dit boek. Ik had het me aangeschaft met een boekenbon, en meteen na mijn aankoop besefte ik dat ik eigenlijk een ander boek van Llosa wilde kopen. Ik had me dus van titel vergist. Maar misschien was mijn vergissing wel voorbestemd, want Het ongrijpbare meisje is voor mij het ultieme zomerboek. We lezen over de liefdeszoektocht van Ricardo, die zijn hele leven in de ban is van een meisje dat hij in zijn jeugdjaren ontmoet heeft. Zij is eerst een 'Chileens' meisje, dat Lily heet. Later neemt ze andere namen en identiteiten aan. Hij ontmoet haar vaak in Parijs of elders. Soms versmelt ze met fictieve personages, meestal is ze dartel en speels, maar gaandeweg leren we ook de tragiek van haar leven kennen. Ricardo is vertaler, en als lezer krijg je soms de indruk dat hij een soort spilfiguur is tussen droom en werkelijkheid, tussen feit en fictie. Een klassieker die als een bestseller leest. Het is meteen ook een van de weinige boeken die ik las van een Nobelprijswinnaar Literatuur (ik moet nog wat inhalen!).

2. Philip en de anderen - Cees Nooteboom

bron foto
In een vorig leven (nou ja, ik was 17) volgde ik een cursus Literaire Creatie. De lerares liet ons toen kennismaken met deze roman van Cees Nooteboom, en ik was op slag verkocht. Philip is een jongeman (zo rond de leeftijd die ik toen ongeveer had) die een reis door Europa maakt. Dit klinkt op het eerste gezicht een beetje banaal, maar zelden las ik een poëtischer of lieflijker boek dan dit. Natuurlijk wordt er ook gepraat over muziek, literatuur en de liefde. Een prachtig debuut van Nooteboom, een mooie inleiding ook op zijn verdere werk.

3. Parijs retour - Bart Van Loo
 
bron foto

Alweer een debuutroman, die ik ook las rond m'n achttiende. Ik ging Frans studeren aan de universiteit, en dit boek heeft me toen in zoveel opzichten warm gemaakt voor mijn studies. Van Loo reist de bekendste negentiende-eeuwse Franse schrijvers (Maupassant, Sand, Stendhal en uiteraard Flaubert!) achterna, en schreef zijn belevenissen neer in deze literaire reisgids voor Frankrijk. Non-fictie dus, maar met veel literatuur. Een van mijn lievelingsfragmenten in het boek is wanneer Van Loo logeert in de villa van Alphonse Daudet. De huidige bewoners zijn nog steeds laaiend enthousiast over deze oude schrijver en het blijkt ook nog te spoken in de villa! Later werd dit boek opgenomen in Van Loo's Frankrijktrilogie, die ik recenseerde voor Cutting Edge.

4. De seingever - Ann De Craemer
bron foto
Ann De Craemer is een jonge Vlaamse schrijfster die ik heel erg apprecieer. Hoewel ik niet zo'n sportliefhebber ben, was ik wel helemaal weg van haar verhaal (of beter: 'vertelling') over een seingever in de koers. Een boek over vergane glorie en vergeefse dromen. Tegelijkertijd laat ze veel kritische ballonnetjes op over het dopinggebruik in de koers. Check zeker ook eens haar blog, waar ze vaak kritische of wonderschone columns publiceert. Mijn uitgebreide mening over De seingever lees je ook daar. In september 2014 verschijnt haar volgende roman, Kwikzilver, over de verhalen van haar grootmoeder.

5. Chocolat - Joanne Harris
bron foto
Jaja. Het hoeven niet altijd Nobelprijswinnaars te zijn die het leeslijstje aanvoeren. Deze las ik ook lang geleden. Een boek om bij te likkebaarden. In een Provençaals dorpje komen een vrouw en haar dochter neergestreken. Ze openen er een hemelse chocoladewinkel, tot grote ergernis van de plaatselijke pastoor. Hoofdingrediënten van dit boek: een zomers dorpje, vriendschap, liefde en chocolade. Wat wil een mens nog meer? En er is uiteraard ook nog de verfilming met Johnny Depp en Juliette Binoche. Smakelijk!

Wat zijn jouw favoriete zomerromans?


Reacties

Populaire posts