On my reading desk: Gijs IJlander en Eric de Kuyper

Zelfs bloemen verbleken voor deze grote literatoren!
Het verlengde weekend is een uitgelezen (ha!) kans om nog eens weg te duiken in enkele verse boeken. In een blogpost over mijn shelfie had ik het al over de fantastische Gijs IJlander. Ik ontdekte deze Nederlandse schrijver toen ik voor een onderzoeksproject op zoek was naar Nederlandstalige literatuur met verwijzingen naar het werk van Gustave Flaubert. In Een fabelachtig uitzicht wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een opgezette eekhoorn, die gelijkenissen vertoont met Flauberts papegaai in het korte verhaal Un coeur simple. De subtiliteit, de humor en de stilistische zuiverheid van IJlander hebben toen een onvergetelijke indruk achtergelaten. In Vergeef ons onze zwakheid, zijn recentste roman, wordt een man verdacht van een moord. Hij vlucht naar een Schots eiland, waar een aangespoelde walvis hem opnieuw met vragen over leven en dood confronteert. Klinkt een beetje bizar, maar mijn nieuwsgierigheid wordt er niet minder om.
(bron)

Eric de Kuyper

De tweede schrijver waarmee ik het weekend zal doorbrengen, is Eric de Kuyper. Tot mijn schaamte las ik nooit eerder iets van de man, en tot mijn grotere schaamte heb ik zelfs nog een ongelezen roman van zijn hand in mijn boekenkast teruggevonden. Hoog tijd dus om hier iets aan te doen! In Drie zusters in Londen heeft hij het over zijn familie die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Londense Cannon Street Hotel  verblijft. De oorlog wordt buiten de muren van het prestigieuze hotel gehouden (meer info over het hotel hier). Hoewel we tegenwoordig om de oren worden geslagen met romans over de Eerste Wereldoorlog, klinkt dit best wel veelbelovend.


Wat zijn jullie plannen voor het weekend?

Reacties

  1. Ik wou een nieuwe poging wagen om te beginnen aan 'De ontdekking van de hemel', maar ik had twee dagen koppijn en ik zag het écht niet zitten om dan zoiets te lezen. ('t Is bij Kiekeboe-strips gebleven! Auwtsj!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, beterschap dan maar! Had dit weekend ook wat hoofdpijn, heb uiteindelijk alleen De Kuyper uitgelezen (binnenkort meer).

    Kiekeboe-strips... waar is de tijd. Vooral de woordspelingen konden me als kind/tiener wel bekoren! Nu nog trouwens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts