Beaux livres: mooie edities

Eigenlijk ben ik meer een lezer dan een bibliofiel. Als student haalde ik vooral boeken uit de bib en kocht ik zelden een roman. De uitgave kon me vaak ook niet zoveel schelen, want het verhaal was immers interessanter.

Gaandeweg heb ik toch een voorliefde voor mooie edities ontwikkeld. Ik ga er niet speciaal naar op zoek, maar als ik een boek koop, kan het er maar beter goed uitzien.

Wat heb ik zoal in mijn kast gevonden?

In de ban van de ring - J.R.R. Tolkien

Dit boek kocht ik toen ik een jaar of 14 was, omdat ik naar aanleiding van de eerste film de complete trilogie wilde lezen. Het is misschien wel het dikste boek dat ik bezit (oké, naast À la recherche du temps perdu). Het verhaal, gedrukt op bijbelpapier, heb ik voorzichtig gelezen.

Harry Potter 6 & 7 - J.K. Rowling

Zoals een echte Potterhead las ik de laatste 2 delen in het Engels (ook al begreep ik het toen niet altijd even goed). De mooie edities van Bloomsbury waren een extra troef.

Literaire biografieën

Toegegeven, ik heb deze boeken nog niet gelezen. Maar ze waren te mooi om tijdens een boekenmarkt te laten liggen.

Les fleurs du mal - Charles Baudelaire

Deze klassieker kreeg ik onlangs in mijn bezit dankzij een vriendin. Op de foto is het misschien niet erg duidelijk, maar het is een klein, goudkleurig boekje met prachtige gedichten.

Au pair & Nooit meer slapen - W.F. Hermans

Wie beweert dat paperbacks moeten onderdoen voor hardbacks, heeft het mis. De Bezige Bij heeft deze boeken van W.F. Hermans heel mooi vormgegeven. 

Sherlock Holmes - Arthur Conan Doyle & Seven Novels - Jane Austen

Deze boeken van Barnes & Noble (onderaan op de foto) zijn echte verzamelobjecten. Aanvankelijk bezat alleen de geliefde zo'n editie, gekocht in New York. Ik was toen gek genoeg om er geen te kopen (ik was meer geïnteresseerd in tweedehands essays over Flaubert). Gelukkig kon ik het complete werk van Jane Austen voor een schappelijk prijsje kopen via Bol (en neen, ik word helaas niet gesponsord om dat te zeggen). De twee liggen nu broederlijk naast elkaar tentoongesteld op een al even mooie bijzettafel. Bovenaan ziet u trouwens Le petit livre des départements, ook een pronkstukje met gouden randen.

Welke mooie edities fleuren jouw boekenkasten op?

Reacties

 1. Mooie boeken zoals deze, ik kan daar helemaal blij van worden! En die literaire biografieën zou ik gegarandeerd ook meegenomen hebben, maar nog niet per se gelezen hebben ;)

  En groot gelijk dat ook paperbacks heel mooi kunnen zijn; onze kast is een mix van paper- en hardbacks en qua schoonheid moeten die soms echt niet voor elkaar onderdoen. Dat blijf ik ook zo jammer vinden bij Franse literatuur, dat je vaak enkel vreselijk saaie, volledig op elkaar gelijkende paperbacks vindt. En deels daardoor grijp ik ook minder vaak naar die boeken in onze kast: ze spreken gewoon niet aan, ze vragen niet om vastgepakt te worden zoals een mooie cover dat wel kan. Maar je geeft mij hoop met jouw mooie versie van Les fleurs du mal... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien had ik daar inderdaad nog een kritische noot aan moeten wijden: de saaiheid van Franse uitgaves. Die Livres de Poches zijn supergoedkoop, maar echt speciaal zien ze er niet uit. Als je echt mooie Franse boeken wilt vinden, moet je ze 'en grand format' kopen (dus niet de Poche-versie), maar ook daar blijven de omslagen meestal beperkt tot een vergrote auteursfoto. Met oudere Franse boeken (zoals deze Baudelaire) heb je vaak meer geluk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die bibliografieën zijn echt heel mooi! Prachtig om zoiets in je boekenkast te hebben :-)
  Ik begin ook meer en meer te geven om mooie uitgaves, terwijl ik vroeger net als jij veel naar de bib ging. Onlangs heb ik me echt laten gaan en een limited edition gekocht van de nieuwe bundel van Murakami... 't Was schandalig veel geld voor 7 korte verhalen, maar ze zijn zo mooi uitgegeven!
  In de bibliotheek haal ik momenteel alleen nog maar boeken die me net niet goed genoeg lijken om te kopen. Een aantal jaar geleden heb ik trouwens wat boeken in De Slegte gekocht, maar 'k heb ze nooit gelezen. Ze waren wat te verschmutzt voor mij...
  (En inderdaad, die Franse poche-versies zijn vreselijk).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu ben ik weer benieuwd naar die Murakami! In De Slegte doe ik soms wel nog goeie vondsten bij de "nieuwe" boeken.

   In het algemeen vind ik dat we nog veel kunnen leren van Engelse (bvb Penguin) en Amerikaanse uitgeverijen. En als je in New York bent, raad ik je zeker Barnes & Noble aan!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts