Lezen op Valentijn

Valentijn. Het blijft een vreemde feestdag. Enerzijds is het de hoogdag van de liefde, anderzijds is deze dag vooral wegens commerciële redenen in het leven geroepen. Of misschien wel om de troosteloze maand februari wat op te vrolijken.

Ook op leesgebied kan Valentijn inspirerend werken. Hoewel ik weinig romantische verhalen lees (problemen interesseren me blijkbaar meer), heb ik toch vijf boeken met een vleugje romantiek tussen mijn gelezen boeken aangetroffen.

Stadsliefde. Scènes in Parijs - Adriaan van Dis

Kan je verliefd zijn op een stad? Van Dis blijkbaar wel. In dit boek bezingt hij zijn liefde voor Parijs. Hij beschrijft zowel de grote als de kleine kantjes van de stad, waardoor je een uniek portret van de lichtstad krijgt. Eerder schreef ik hier een recensie.

Harry Potter en de Vuurbeker - J.K. Rowling

Sinds ik mijn kaartjes voor de Exhibition in Brussel heb bemachtigd, ben ik weer helemaal in de ban van Harry en zijn vrienden. Het vierde boek is altijd mijn favoriet geweest - misschien zit het kerstbal daar voor iets tussen?
Het boek van de eeuwige korte liefdes - Andreï Makine

Een dun boekje dat je makkelijk op een zondag uitleest. Eigenlijk zou ik dit moeten herlezen. Het gaat niet over een grootse, meeslepende liefde, maar wel over fragmentarische gelukservaringen. De achtergrond van het communistische Rusland geeft het verhaal een extra dimensie. Ook dit boek kreeg ooit vijf sterren van mij.Emma - Jane Austen

De enige Jane Austen die ik tot nu toe las kon me wel bekoren. Het verhaal over een koppelaarster die zelf verliefd wordt, leerde ik eerst kennen via de verfilming met Gwyneth Paltrow en herkende ik daarna ook in Clueless (voor wie houdt van wat romantiek in de nineties). In mijn boekenkast staat het verzamelde werk van Austen, en dan nog wel in deze mooie editie. Genoeg leesvoer voor jaren Valentijn.Is liefde lastig? - Reine De Pelseneer

Toch wel één van de ontdekkingen van 2015, wat mij betreft. Een bijzonder mooi jeugdverhaal over zoeken naar jezelf en de liefde. Dit citaat deed me weer zin krijgen in het boek:
'Ze wil liefde die haar overweldigt, die haar hemelhoog optilt en haar veel, veel later pas neerzet met een dronken hoofd en verzadigde zintuigen. Ze wil passie, ze wil ernst en gekte, ze wil heftige tederheid, ze wil hoofd en hart en ziel, ze wil vonken. Ze wil alles.' 


Welke boeken doen jou aan Valentijn denken?

P.S.: Geen lief of last van liefdesverdriet? Probeer dan De consequenties van Niña Weijers, Us van David Nicholls of Het leek stiller dan het was van Eva Kelder. Sterkte!

Reacties

 1. Oei, ik kan alleen maar komen op niet-romantische titels! 'De blauwe gitaar' van John Banville past bijvoorbeeld mooi in je P.S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! En ja, het was best wel moeilijk om boeken voor deze blogpost te vinden ;-)

   Verwijderen
 2. Rake opmerking:ik houd geloof ik meer van problemen. Dringt nu pas door: ik ook. Maar Stadsliefde van Adriaan van Dis las ik ook. Misschien Emma van Jane Austin toch maar eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik denk dat boeken misschien meer een troostende of inzicht gevende functie hebben. Maar soms moet je eens iets anders proberen ;-)

   Verwijderen
 3. Mooi lijstje! Emma las ik tijdens mijn studies. Heerlijk boek. Ik ben jaloers op je tickets voor de Harry Potter Exhibition (zei gisteren nog tegen mijn man dat het jammer is dat onze kinderen nog te klein zijn daarvoor). Is liefde lastig? heb ik onlangs gekocht na jouw recensie, maar moet ik nog lezen ... En die Adriaan van Dis zwier ik op mijn lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je :-) Ik was vrij toen de tickets verkocht werden, dus ik heb ze meteen gekocht. Je kan natuurlijk ook zonder kinderen gaan ;-)

   Veel leesplezier nog!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts