De robot en het blauwe vogeltje

Sommige prentenboeken voor kinderen zijn ook hebbedingen voor volwassenen. Dit voorleesboek, geschreven en geïllustreerd door het Britse dubbeltalent David Lucas, is daar een mooi voorbeeld van. 



In De robot en het blauwe vogeltje maakt een versleten robot kennis met een verdwaald vogeltje. Ze sluiten vriendschap en het vogeltje wordt door de robot naar warmere oorden gedragen. Wanneer de robot niet meer verder kan, nestelt het vogeltje zich op de plaats waar het kapotte hart van de robot zat. Geleidelijk aan krijgt de grijze wereld van de afgeleefde robot meer kleur. Ook de taal komt tot leven: korte zinnen worden dialogen en er dringt muziek binnen door subtiele assonanties in de taal.

Dit prentenboek lijkt me ideaal om één-op-één voor te lezen aan je kind, lekker knus net voor het slapengaan. Het is een lief en eenvoudig verhaal, en tegelijk een beetje weemoedig. Robots spreken sowieso tot de verbeelding en daar speelt dit boek goed op in. De illustraties zijn prachtig en vormen een fijnzinnig samenspel met het verhaal. Kortom, een teder verhaal voor kinderen vanaf vier jaar.

Dit boek werd uitgegeven in het Nederlands door Uitgeverij Karmijn
Bedankt voor het recensie-exemplaar!

Populaire posts