West-Vlaanderen boven!

Neen, ik ben geen flamingant of zo. Maar ik constateer wel dat ik me ergens een halve West-Vlaming voel, ook al spreek ik hun sappige dialect niet. Ik heb er ook geen familie. Wel doorkruiste ik twee jaar lang het West-Vlaamse land om in Noord-Frankrijk les te geven. En ik heb in een recenter verleden een drietal maanden in Kortrijk gewerkt.

Het zijn vooral de West-Vlaamse schrijvers waar ik me verwant mee voel. Misschien omdat ze een zweem authenticiteit in hun romans weten op te roepen. Misschien omdat ik hou van een provincialistische maar universele sfeer. Misschien omdat ze minder vaak vertoeven in literaire grootstedelijke milieus. Misschien omdat ze meer over vroeger dan over nu schrijven. Ik hoop dat ik hen daarmee niet beledig.

In de eerste plaats denk ik aan Ann De Craemer. Ooit moest ik De seingever recenseren, en hoewel wielrennen (nochtans zeer Vlaams) me niet interesseert, was ik verkocht. De personages waren levensecht en de kritische stem van de schrijfster sprak me aan. Sindsdien ben ik fan. Van haar taalblogs en haar columns. Van Kwikzilver en Heerlijk helder. Ook Vurige tong wist ik te appreciëren. Mooi om te zien hoe in dat boek al de kiemen lagen van haar volgende werk, met als centrale thema's geloof, stad versus dorp, taal en koers.

Ook Eveline Vanhaverbeke schrijft scherpe columns op haar blog, soms ook over fietsen. Haar recentste roman Vergeten dagen kon me zeker bekoren. Bij haar hoor ik lichtjes Franse literatuur weergalmen, haar boek deed me denken aan Grijze zielen van Philippe Claudel. 

Natuurlijk is er ook Jan Vantoortelboom, over wie ik eerder al een lofrede afstak. Gisteren las ik zijn debuut De verzonken jongen uit, een meeslepend boek. Nog maar zelden zulke harmonieuze en mooie beschrijven over natuur en mens gelezen. 

Een andere eeuwige favoriet is Bart Van Loo. Een Kempenaar en dus een inwijkeling in het West-Vlaamse landschap. Zijn Parijs retour behoort nog steeds tot mijn lievelingslectuur.

Op poëtisch vlak kan ik Luuk Gruwez aanraden. Een dichter die tegen wil en dank West-Vlaming is en al lang in Limburg woont. Toch speelt West-Vlaanderen een grote rol in zijn werk, zoals in de bundel Dikke mensen of in zijn verhalen Krombeke Retour/ Deerlijk Retour.

Ook de Monstertrilogie van Tom Lanoye (geen West-Vlaming!) speelt zich af in West-Vlaanderen. Het boek staat al veel te lang ongelezen in de kast, maar ik ben van plan om het dit jaar te lezen.

Uiteraard zijn er nog West-Vlamingen die ik wil ontdekken. Zo ben ik benieuwd naar IJs van Koen D'Haene. Het lijkt me een ideaal boek voor onze reis naar Zwitserland deze zomer...


Reacties

 1. Wat een leuk overzicht heb je gemaakt. Voor mij zijn er Vlaamse en Waalse auteurs, maar jij kent natuurlijk de verschillen. De meeste ken ik wel, behalve Vanhaverbeke. Komt op mojn lijstje. Is Willem Vermandere ook een West-Vlaming? Ik ben dol op zijn chansons.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Willem Vermandere is ook een West-Vlaming! Eigenlijk had een liedje van hem hier niet misstaan.

  Bedoel je met Waalse auteurs de schrijvers uit Franstalig België?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik geloof niet dat ik daar een naam van ken.... Lees jij ze wel, in het Frans? Worden er ook wel eens boeken van deze Franstalige Belgen vertaald naar het Nederlands?

   Verwijderen
  2. Ja, ik lees wel Franstalige Belgen (ze noemen zichzelf nooit Walen): Amélie Nothomb, Éric-Emmanuel Schmitt, Frank Andriat... Cultureel gezien worden ze meer in Frankrijk dan in Vlaanderen gelezen denk ik.

   Verwijderen
 3. Leuk dat je reclame maakt voor West-Vlaanderen en de West-Vlamingen (ik ben er zelf een). Eveline Vanhaverbeke ken ik niet, bedankt voor de tip.
  Toch nog even rechtzetten dat Tom Lanoye geen West-Vlaming is, ook al speelt de Monstertrilogie zich in West-Vlaanderen af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, bedankt! Had het kunnen weten, ben al 2x naar een lezing van hem geweest en nog nooit een accent gehoord. Ik pas het aan!

   Verwijderen
 4. Voor mij veel nieuwe namen! Ik las de monstertrilogie van Lanoye wel al en kan die zeer aanraden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tom Lanoye staat ook nog op de leeslijst! De anderen spreken me ietsje minder aan. Vreemd genoeg heb ik als West-Vlaamse een voorkeur voor onze schrijvende noorderburen :-)
  'k Vind je artikelen waarin je aanraders koppelt aan een plaats of taal trouwens heel leuk! Originele insteek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Die insteek is vrij toevallig gegroeid, benieuwd of ik het kan volhouden ;-)

   Verwijderen
 6. Hmmm, als het over West-Vlamingen gaat heb ik blijkbaar nog wat in te halen. Mijn leeslijstje groeit en groeit en groeit. En dan moet ik nog tijd zien te vinden om te schrijven ook. Help!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk idee! En Ann Decraemer gaat op mijn noglezenlijst. Ik nam gisteren bij de bieb trouwens een Eric-Emmanuel Schmitt mee, ik ben heel benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, wetende dat wielrennen mij wel heel nauw aan het hart ligt, lijkt De seingever mij echt wel een must-read. Als het zelfs voor iemand die er niet in geïnteresseerd is als zo de moeite is... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit artikel was mij eerder ontgaan, maar alsnog bedankt voor de tips! Ann de Craemer heb ik al weleens gelezen, de anderen niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts