Over het nut en onnut van lijstjes

Alweer een stap dichter bij de dertig. Vandaag word ik immers 27. Volgens mijn eigen blogtraditie krijgen jullie dus een update van mijn 'dingen voor dertig'-lijstje. Alleen heb ik de laatste tijd mijn twijfels bij het bestaan van dit lijstje. Het lijkt wel alsof 30 iets gevaarlijks is, of een eindpunt in plaats van een hoogtepunt.  Dat gevoel kreeg ik des te meer toen ik de laatste woorden van blogster Evelien las, die dit jaar aan kanker overleed.

Het gevaar loerde overal. Ik werd oud. En dertig worden was de eerste stap in de afgrond.
Had ik maar mijn grote muil gehouden, denk ik nu.  Had ik maar m'n armen open gezwierd en geroepen "laat maar komen".
Want nu zit ik er mee. Voor altijd dertig jaar oud. Een 31ste feestje zit er niet meer aan komen.

Van to do-lijstjes op korte termijn ben ik wel een grote fan. Het zorgt ervoor dat ik helder blijf denken en dat ik mijn dagen niet verkwansel aan multitasken. Maar heus, een to do-lijstje voor meerdere jaren? Beetje overroepen, denk ik nu. Nochtans zou ik enkele mooie dingen kunnen toevoegen aan het lijstje. Zoals het feit dat ik dit jaar weer een heerlijke chocoladeworkshop volgde. Of het voornemen dat ik deze zomer eindelijk mijn eerste boek af wil hebben. Of misschien wel de scoop dat ik volgende lente ga trouwen.

Let wel, ik heb niets tegen medebloggers die wel dergelijke lijstjes bijhouden. Ik lees ze zelfs heel graag. Het is alleen niets voor mij.

Trouwens, ik denk dat Garfield en z'n baasje ook niet echt meedoen met lijstjes. Als medejarige kan ik dat alleen maar respecteren.


Reacties

 1. Gefeliciteerd! Nog heel veel gezonde en gelukkige jaren, samen met je lief! Trouwen in de lente, wat een mooi vooruitzicht. Vandaag is toevallig ook mijn lief jarig: 71. Heeft nooit aan lijstjes gedaan, maar genoten van wat op zijn pad kwam. Maar ook aanvaardt wat er aan minder leuke zaken voorbij kwam. Jouw blog bewijst niet dat je nu oud bent, maar dat je nu pas echt bij de volwassenen hoort..... Je mag best dromen en verwachtingen hebben, maar een lijstje dat afgewerkt moet worden???
  Fijne dag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!! En feliciteer jouw lief ook maar :-)
   Genieten van wat op je pad komt, zo denk ik er nu ook over. Morgen gaat het lijstje definitief van m'n blog.

   Voor jou ook nog een zonnige dag!

   Verwijderen
 2. Gefeliciteerd met je verjaardag! En wat leuk dat je gaat trouwen, dat wordt vast heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkige verjaardag en gefeliciteerd met jullie verloving!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog een late gelukkige verjaardag en gefeliciteerd met je verloving! Lijstjes zijn leuk, maar je mag je er niet door laten vastpinnen, dan kan je evengoed zonder lijstje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met een beetje vertraging nog een gelukkige verjaardag gewenst! En proficiat met je verloving, mooi nieuws, daar zo'n beetje verborgen midden in het bericht :-)

  Ik snap je punt wel i.v.m. lijstjes, al blijf ik ze zelf graag maken, omdat ze mij soms juist helpen om ook tijd te maken voor bepaalde leuke dingen. Maar het moet vooral plezant blijven en als jij er voor jezelf niets uithaalt, heeft het sowieso geen zin om het te doen he.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik jouw blog bekijk, merk ik dat je meer een lijstjesmens bent dan ik :-) En daar is zeker niets mis mee, maar voor mij komt het (zeker op lange termijn) nogal beklemmend over.

  Bedankt voor de wensen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb onlangs nog een vijf dingen op vijf maanden lijstje geschreven, wat ik wil doen voor ik 30 word. Een gewoonte ga ik er toch niet van maken, mezelf lijstjes "opleggen" :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts