De boekenkast van mijn dochter

Dat ik mijn dochter de leesmicrobe wil meegeven, stond al voor haar geboorte vast. Maar of zoiets daadwerkelijk lukt, blijft natuurlijk de vraag. Kinderen doen namelijk vaak net het omgekeerde van wat hun ouders verwachten (en neem het hen eens kwalijk ;-)

Toch durf ik zeggen dat Amélie interesse toont in de boekjes die we haar voorlezen. Bladeren en aanwijzen zijn de laatste tijd heel populair. Haar eerste woordje was trouwens "kijk!" in combinatie met naar iets wijzen.

Kijk! (maar niet naar mij...)

Het aanbod babyboeken is groot. Voordat ik mama werd, had ik er helemaal geen idee van dat er zoveel verschillende soorten babyboeken bestonden. Daarom een kort overzichtje. Misschien hebben jullie er nog iets aan...

Knisperboekjes
Heel leuk als eerste kennismaking met boekjes. Jonge baby's zijn gefascineerd door alles wat een beetje knispert en felle kleurtjes heeft. Via het Boekstartpakket van Kind & Gezin kreeg Amélie haar eerste knisperboekje. Ook knisperboekjes met spiegeltjes zijn een schot in de roos.

Voelboekjes
standaardboekhandel.be
Ze lijken een beetje op knisperboekjes, maar het zijn eigenlijk kartonboekjes waarin sommige figuren een andere structuur hebben. In Nijntje op de boerderij bijvoorbeeld voelen alle dieren anders aan.


Fotoboekjes
Een kartonboek met foto's van baby's erin? Aanrader! Ook reclamefolders en tijdschriften slaan aan (maar je krijgt ze wel niet meer heelhuids terug).


Schuifboekjes
bol.com
In de categorie van de kartonboekje is dit echt een aanrader. Zo is Poesje Pluis speelt verstoppertje hier een grote succeshebber. Let er wel op dat het karton van een schuifboekje dik of stevig genoeg is, want babyhandjes maken snel iets kapot... Flapjesboekjes moesten er al aan geloven en zijn misschien beter op een iets oudere leeftijd.


Geluidboekjes
superscanner.nl
Ben je het beu om zelf altijd geluiden van dieren te imiteren? Dan zijn geluidboekjes een leuk alternatief. Amélie is er dol op. Er bestaan allerlei varianten, bijvoorbeeld met natuurgeluiden of met geluiden van muziekinstrumenten. Blijven drukken op de knop is de boodschap.Klassieke kartonboekjes
bol.com
Ook "gewone" kartonboekjes blijven een must, vooral als ze een grappig verhaal hebben zoals Klipperdeklop of gebaseerd zijn op literatuur zoals de BabyLit-boekjes.

Voor prentenboeken is het nog te vroeg, maar voorlopig is er dus lectuur genoeg :-)

Welke babyboekjes kennen jullie?


Populaire posts