La trêve - Belgische topfictie op het scherm

Hoewel ik een grote filmliefhebber ben, zijn series vaak niet aan mij besteed. Meestal duren ze te lang, verzwakt de verhaallijn gedurende de seizoenen of gebeuren er - naar mijn mening - te veel ongeloofwaardige dingen. Ik ben dus ook één van die zeldzame mensen van mijn generatie die het maar 2 seizoenen volgehouden heeft om naar Game of Thrones te kijken. Jawel. Na dat tweede seizoen was ik de geweldadige scènes en machtsspelletjes van Joffrey, Ceresei, Daenerys en co beu.

De Belgische Franstalige serie La trêve telt maar 10 afleveringen. Ongeduldige kijkers zoals ikzelf hoeven dus niet al te lang op hun honger te blijven zitten. Daarbij trakteert Canvas ook steeds op 2 afleveringen na elkaar. Ideaal. 


Uiteraard kijk ik niet alleen uit onbenullige praktische overwegingen, maar vooral omdat La trêve een ijzersterk verhaal heeft. In een fictief dorpje (Heiderfeld) in de Belgische Ardennen wordt een Afrikaanse man, Driss Assani, vermoord. Hij wordt opgevist uit de Semois. Niemand lijkt echt om hem zijn dood te geven, en daarom bijt inspecteur Yoann Peeters zich vast in de zaak. Zijn overste wil de zaak snel seponeren als zelfmoord, maar er is meer aan de hand. Veel meer. 

De personages passen in een typische dorpsmentaliteit. De jeugd geeft zich over aan drank en drugs om de verveling tegen te gaan, de burgemeester probeert de boeren te overtuigen om hun grond af te staan voor de aanleg van een stuwdam, er is een dorpsgek in een caravan en de plaatselijke voetbalclub houdt er vreemde voetbalmatchen op na. Verder zijn er ook nog de dreigende bossen, waarin vanalles gebeurt dat het daglicht niet mag zien. Het levert prachtige, mysterieuze beelden op.



Het verhaal over de moordzaak wordt afgewisseld met flash-backs. We krijgen inspecteur Peeters ook te zien in een psychiatrie. Het verleden speelt hem parten. Wat is waarheid, wat is verzinsel? De kijker wordt voortdurend op het verkeerde been gezet.


Het acteerwerk is van topniveau. Ondanks de zware thematiek, slagen de acteurs erin om af en toe wat subtiele humor in het verhaal te brengen. Met dank aan Vlamingen Tom Audenaert en Sam Louwyck, die ook in het Frans puik hun personages neerzetten.

De soundtrack is van de West-Vlaamse groep Balthazar en past perfect bij de bevreemdende sfeer van de serie.  Om eindeloos op repeat te zetten.

Nieuwsgierig geworden? Je kan La trêve gratis bekijken op de site van Canvas. Laat maar weten wat je ervan vindt...

Populaire posts