Literatuur voor baby's

Dat ik onze dochter de liefde voor boeken en lezen wil meegeven, zal jullie wellicht niet verbazen. Onze boekenrekken raken stilaan gevuld allerlei kartonboekjes en voorleesboeken: Nijntje, Raad eens hoeveel ik van je hou, Gonnie en vriendjes, Dikkie Dik... Ik lees haar af en toe zelfs al voor uit Ronja de Roversdocher van Astrid Lindgren, puur zodat ze naar mijn stem kan luisteren.

Toen ik zag dat Wilma van Uitgeverij Karmijn BabyLit-boekjes in het Nederlands wilde uitgeven, maakte mijn boekenhart dan ook een sprongetje. Deze mooie kartonboekjes zijn een succes in Angelsaksische landen. Klassieke verhalen zoals Moby Dick, Pride and Prejudice, Dracula zijn omgezet naar kartonboekjes waarin tellen, kleuren of emoties centraal staan. In de versie van Don Quixote kunnen kindjes zelfs Spaanse woordjes oppikken. Voor ouders wordt zo het nuttige aan het aangename gekoppeld: ze kunnen een bekend verhaal vertellen en tegelijk hun dreumes iets bijleren. 

In het Nederlands zijn er nu twee boekjes verschenen: Trots en Vooroordeel en Alice in Wonderland.



Aangezien ik een grote fan ben van Jane Austen, is de eerste mijn favoriet. Trots en Vooroordeel is een romantisch kartonboekje met grappige tekeningen. Het verhaal wordt gepresenteerd in nummers: het speelt zich af in 1 Engels dorpje, met 2 rijke heren en in 3 landhuizen. Zo leren kinderen tellen tijdens het beluisteren van het verhaal. Ook de woordenschat gaat hier verder dan de meeste kartonboekjes. De mooie vormgeving slaat zeker aan bij babymeisjes en hun ouders.

Van Alice in Wonderland bestaan heel veel edities en herschrijvingen, maar deze is toch best origineel. Jonge kindjes leren via de personages en voorwerpen uit het oorspronkelijke verhaal verschillende kleuren: een paarse fles, een blauwe rups, een gele theepot... Het leuke is dat kinderen enkele jaren later oud genoeg zijn om kennis te maken met het echte verhaal. Bewust of onbewust zullen ze zich dit boekje dan misschien nog herinneren.

De boeken zijn bestemd voor kinderen vanaf 1 jaar, maar kunnen dus zeker ook al vroeger voorgelezen worden. In België worden ze uitgegeven door Standaard Uitgeverij. Ze kosten 12,50 euro per stuk, wat helemaal niet duur is voor een kennismaking met de wereldliteratuur.




Populaire posts