Gelezen in de grote vakantie

De grote vakantie is alweer voorbij. Dit is wat ik las in juli en augustus... (en neen, ik heb me niet helemaal aan mijn leeslijstje kunnen houden). Als je op de titels klikt, krijg je de link naar Goodreads met meer informatie over het boek in kwestie.

Ik begon de vakantie met de debuutroman van de Vlaamse schrijfster Zita Theunynck. Samen met haar zus schrijft ze ook een blog die ik graag lees. Dit boek is een moderne love story met veel humor. Zowel de titel als de jonge schrijfster hadden me nieuwsgierig gemaakt. Ik mocht dit debuut lezen voor het literaire festival Het Betere Boek in Gent. Mijn recensie kan je op de site van het festival terugvinden. Ik kan al verklappen dat ik het wel goed, maar niet spectaculair vond. 


In juli trakteerde ik mezelf ook op een dagje Mechelen. Daar vond ik voor een zacht prijsje dit pareltje van Bart Moeyaert. Het is een dun boek, maar de verhaalstructuur en de stijl zijn zeker niet eenvoudig. Om met veel aandacht te lezen en te herlezen.





Na Het gewicht van water wilde ik heel graag een ander boek van Sarah Crossan lezen. Ook dit is een verse novel. Het verhaal over een siamese tweeling greep me bij momenten erg bij de keel, maar op andere momenten ook weer niet. Zo moest ik toch mijn wenkbrauwen fronsen bij het occasionele rook- en druggedrag van de tweeling. Niet erg verstandig als je medische problemen hebt, denk ik dan... Maar misschien zijn verstandige personages niet interessant? Desalniettemin een aanrader. 


Sinds ik de boeken van Clémentine Beauvais ontdekt heb, wil ik graag alles van haar lezen. Deze YA-roman sprak me aan omdat er vrij actuele thema's in behandeld worden: cyberpesten, prestatiedruk op school, vriendinnen, zelfbeeld... Het gaat ook weer over tweelingzussen. De daden van de ene zus hebben automatisch consequenties voor de andere zus. Een gedurfd YA-boek dat geen platgetreden paden bewandelt.



In Lorraine moest ik natuurlijk een boek lezen van de Franse (Lorrainse!) schrijver Philippe Claudel. In dit dunne boek verweeft hij de herinneringen aan zijn grootmoeder met het werk van de schilder Emile Friant. Heel mooi.








Terwijl we op vakantie waren, kwam dit boek in de brievenbus terecht. Gewonnen dankzij een giveaway op Twitter. Het was een grappig en ontspannend boek over een twintiger die na haar kantoorbaan op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Wat dat dan precies moet zijn, weet ze zelf niet. Ondertussen verdoet ze haar tijd met koffiebars bezoeken en scrolt ze met een half oog door vacatures. Hoewel ik vaak heb moeten glimlachen, vond ik dat het einde van dit boek wat te snel afgeraffeld werd.


Over de Napolitaanse romans van Elena Ferrante had ik alleen nog maar positieve dingen gehoord en gelezen (onder andere bij Lalagè). Het verhaal sprak me aan: twee vriendinnen die in een moeilijke wijk opgroeien en elk op hun manier hun leven proberen op te bouwen. Elena door te studeren, haar vriendin Lila door te trouwen. Dit deel van het vierluik ging over hun kinderjaren en vond ik ijzersterk geschreven.



In augustus probeerde ik enkele podcasts uit... om uiteindelijk bij luisterboeken terecht te komen. Over dit hilarische boek van Paulien Cornelisse schreef ik eerder al een blogpost.





Dan terug naar het tweede boek van de Napolitaanse romans van Ferrante. Ook deze keer werd ik weer helemaal meegezogen in het verhaal van Elena en Lila, hoewel ik me geërgerd heb aan de streken van Lila en de gelatenheid van Elena. Toch wil ik verder lezen, maar misschien nog niet meteen.




Volgens Michael Townsend Williams is een goede ademhaling de sleutel tot een stressvrij en gelukkig (professioneel) leven. Vooral het hoofdstuk over 'Energy' vond ik leerrijk. Townsend beschreef het dagverloop van een gestresseerde man en gaf daarna concrete tips voor een ontspannen dag. Ga ik zeker onthouden voor als er drukkere dagen aankomen!


Welke boeken las jij deze zomer?





Populaire posts