Een boek dat mijn leven veranderd heeft


Welk boek heeft mijn leven veranderd? Zo'n moeilijke vraag lees ik wanneer ik tijdens een slapeloze nacht op het internet verzeild geraak. Het is een vraag van Radio 1 en boekhandel Limerick.  
Ik word wakker en denk aan Madame Bovary van Flaubert, Au Pair van Hermans, Les âmes grises van Philippe Claudel, Harry Potter, Het achterhuis van Anne Frank. Wat te kiezen?


Maar misschien hoef ik helemaal niet zo ver in mijn geheugen te graven. Heel recent nog las ik een boek dat daadwerkelijk mijn denken en doen heeft veranderd. Een non-fictieboek met een droge en sloganeske titel: Complete Writing for Children Course: Teach YourselfHet boek is geschreven door de Frans-Britse Clémentine Beauvais. Zij heeft het leven waar ik van droom: ze is docent jeugdliteratuur aan de universiteit van York, heeft meerdere kinderboeken in het Frans en in het Engels geschreven, heeft recent nog veel prijzen gekregen voor Les petites reines en Songe à la douceur.


Haar handleiding over het schrijven van kinder- en jeugdboeken dateert van voor haar grote doorbraak in Frankrijk, maar bevat alle kiemen van haar succes. Met een grappige en relativerende ondertoon legt ze uit hoe je aan een jeugdboek begint, welke genres er zijn, wat de valkuilen zijn voor beginnende schrijvers, hoe je een origineel prentenboek schrijft, hoe je productiever kan zijn, hoe je je taal en je thema's kan verfijnen, hoe je een goede begeleidende brief schrijft als je je manuscript naar een uitgever stuurt, hoe je je als beginnend auteur online kan profileren, hoe je een goede flaptekst schrijft... De lijst is eindeloos. Zelden las ik zo'n uitgebreide, praktische en eerlijke handleiding. Veel schrijfmythes werden uitgekleed en alle genres in kinder- en jeugdliteratuur werden grondig geanalyseerd. Bovendien heeft elk hoofdstuk een 'workshop', een concrete schrijfoefening waarbij je jezelf kan beoordelen aan de hand van scorewijzers.





Waarom dit boek zo'n invloed op me heeft gehad? Omdat ik al heel lang speel met het idee om jeugdboeken te schrijven. Al meer dan tien jaar op z'n minst. Ik durfde alleen niet, want te vaak heb ik gedacht dat ik toch wel "echte" literatuur moest gaan schrijven, om de nieuwe Hermans of Mulisch te worden (aan ambitie geen gebrek hier, ahum). Maar er kwamen geen verhalen voor volwassenen uit mijn pen. Wel voor jongeren. Allerlei ideeën voor jeugdboeken verstoorden mijn dagdromen en zelfs een haastig geschreven manuscript zag even het licht.

Door Clémentine Beauvais' boek werd ik ook gestimuleerd om op zoek te gaan naar kwalitatieve hedendaagse young adult. Ik werd niet alleen verliefd op haar boeken, maar ook op die van Sarah Crossan, Philip Pullman, Patrick Ness...

Ondertussen scheef ik een kort verhaal en ben ik bezig aan een tweede manuscript. Allemaal nog heel voorzichtig, maar met een trefzekere pen. En als de twijfel weer toeslaat, herlees ik een hoofdstuk uit de Complete Writing for Children Course.


Populaire posts