Schrijftips van Jonathan Safran Foer

Op donderdagavond 13 oktober was de Amerikaanse topauteur Jonathan Safran Foer te gast in de Gentse Vooruit. Mijn ticket was al maanden tevoren geboekt. Terecht, zo bleek, want de lezing was in een mum van tijd uitverkocht. Annelies Beck interviewde hem over zijn nieuwste boek Here I Am en over het schrijven in het algemeen. Het 720-koppige publiek luisterde stil en genoot van deze grappige, intelligente en bescheiden schrijver. En ik probeerde zoveel mogelijk schrijftips te onthouden.


Tip 1: 'There was a dinosaur at the back of his t-shirt'
Inspiratie is een gek beestje. Toen Foer tijdens het ontbijt aan zijn zoon vroeg om vijf soorten dinosaurussen op te noemen (dit soort spelletjes doet hij vaak met zijn kinderen), vroeg zijn zoon of hij die vraag stelde omdat er een dinosaurus op de rug van zijn t-shirt stond. Foer ontkende, want hij had de dino niet gezien. Maar uiteraard wist hij dat hij de dinosaurus onbewust wel gezien moest hebben. Zo werkt inspiratie soms het best: onbewust.

Tip 2: 'The bird is not an ornithologist'
Foer krijgt vaak vragen over het schrijverschap. Hoe voelt het? Hoe heeft nagedacht over de stijl, het plot, etc.? Maar de waarheid is dat hij tijdens het schrijven geen rekening houdt met dergelijke vragen. Hij probeert niet na te denken over vragen als 'Is dit interessant, grappig, slim, saai? Is dit goed?'. Hij schrijft gewoon, zonder zichzelf te analyseren.  De schrijver is geen schrijfexpert, zoals een vogel geen ornitholoog is.

Tip 3: 'I have two files'
Hoewel Foer de indruk wekte dat hij vrij ongeremd was tijdens het schrijven, ontkende hij niet dat het hard werken is. Tijdens het schrijven heeft hij twee bestanden open staan: eentje met de naam novel en de ander bestand waar hij onbruikbare dingen in noteert (dat op termijn de naam vast krijgt, omdat het groter wordt dan de roman). Het is geen schande om dingen naar de prullenmand te verwijzen. Ook heeft hij 's avonds in bed, net voor het moment dat hij in slaap gaat vallen, vaak een geniaal idee. Dan staat hij op om het te noteren. Negen van de tien keer blijkt zo'n idee toch niet zo geniaal te zijn. Maar da's niet erg.

Jonathan Safran Foer heeft ongetwijfeld nog meer tips gegeven die me intussen al ontglipt zijn, maar deze prikkelden me het meest. Tegelijk heb ik ook heel veel zin gekregen om Hier ben ik te lezen.

Een bomvolle zaal in de Vooruit. Wie kan ons vinden?

Reacties

 1. Oké, STIKjaloers. Ik was niet vrij, maar had Foer zo graag horen praten. Gelukkig kan ik dankzij jou enkele tips meepikken. Dankjewel dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp je jaloersheid, je bent niet de enige ;-) Meestal kan ik door mijn drukke agenda ook niet naar zulke evenementen gaan, maar voor 1 keer lukte het wel.

   Goed nieuws trouwens: het interview staat nu ook helemaal online! https://www.youtube.com/watch?v=-zvZhpWsL6c

   Verwijderen
  2. Oh, bedankt voor de link! Ik was tijdens het lezen al aan het denken "daar was ik graag bij geweest" :)

   Verwijderen
 2. Ooh wat gaaf dat je daarbij was en wat tof dat er zoveel mensen op een literair evenement afkwamen! Daar word ik blij van :) Bedankt voor het blogje zodat ik er toch iets van meekreeg (goed onthouden/genoteerd lees de stijl van Foer terug in de antwoorden!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er was echt een speciale sfeer in de zaal. Bijna alsof je naar een literaire rockster zou gaan kijken :-) En de schrijftips wilde ik zou gauw mogelijk noteren!

   Verwijderen
 3. "De schrijver is geen schrijfexpert, zoals de vogel geen ornitholoog is." Da's een leuke en eentje om over na te denken. Bedankt voor (het doorgeven van) de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts