Beaux livres: mooie edities

Eigenlijk ben ik meer een lezer dan een bibliofiel. Als student haalde ik vooral boeken uit de bib en kocht ik zelden een roman. De uitgave kon me vaak ook niet zoveel schelen, want het verhaal was immers interessanter.

Gaandeweg heb ik toch een voorliefde voor mooie edities ontwikkeld. Ik ga er niet speciaal naar op zoek, maar als ik een boek koop, kan het er maar beter goed uitzien.

Wat heb ik zoal in mijn kast gevonden?

In de ban van de ring - J.R.R. Tolkien

Dit boek kocht ik toen ik een jaar of 14 was, omdat ik naar aanleiding van de eerste film de complete trilogie wilde lezen. Het is misschien wel het dikste boek dat ik bezit (oké, naast À la recherche du temps perdu). Het verhaal, gedrukt op bijbelpapier, heb ik voorzichtig gelezen.

Harry Potter 6 & 7 - J.K. Rowling

Zoals een echte Potterhead las ik de laatste 2 delen in het Engels (ook al begreep ik het toen niet altijd even goed). De mooie edities van Bloomsbury waren een extra troef.

Literaire biografieën

Toegegeven, ik heb deze boeken nog niet gelezen. Maar ze waren te mooi om tijdens een boekenmarkt te laten liggen.

Les fleurs du mal - Charles Baudelaire

Deze klassieker kreeg ik onlangs in mijn bezit dankzij een vriendin. Op de foto is het misschien niet erg duidelijk, maar het is een klein, goudkleurig boekje met prachtige gedichten.

Au pair & Nooit meer slapen - W.F. Hermans

Wie beweert dat paperbacks moeten onderdoen voor hardbacks, heeft het mis. De Bezige Bij heeft deze boeken van W.F. Hermans heel mooi vormgegeven. 

Sherlock Holmes - Arthur Conan Doyle & Seven Novels - Jane Austen

Deze boeken van Barnes & Noble (onderaan op de foto) zijn echte verzamelobjecten. Aanvankelijk bezat alleen de geliefde zo'n editie, gekocht in New York. Ik was toen gek genoeg om er geen te kopen (ik was meer geïnteresseerd in tweedehands essays over Flaubert). Gelukkig kon ik het complete werk van Jane Austen voor een schappelijk prijsje kopen via Bol (en neen, ik word helaas niet gesponsord om dat te zeggen). De twee liggen nu broederlijk naast elkaar tentoongesteld op een al even mooie bijzettafel. Bovenaan ziet u trouwens Le petit livre des départements, ook een pronkstukje met gouden randen.

Welke mooie edities fleuren jouw boekenkasten op?

Populaire posts