Over Philippe Claudel & een winactie

Ik vertoef nu al anderhalf jaar in de blogosfeer en het bevalt  me hier best. Niet alleen ontdekte ik mooie blogs en de mensen achter die blogs, ik won ook vier boeken dankzij wedstrijden en winacties. Tijd dus om zelf eens een winactie op poten te zetten!

Wat kan je winnen? De roman die me op achttienjarige leeftijd overhaalde om Frans te studeren (misschien een beetje sterk uitgedrukt, maar zo voelt het toch aan): Grijze zielen/ Les âmes grises van Philippe Claudel. Het is dé roman waarmee hij bekend werd bij het grote publiek en tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds waarom. Claudel construeert in dit boek niet alleen een prachtig verhaal, zijn stijl en de personages zijn zo mogelijk nog sterker uitgewerkt. Het is één van de weinige romans die de verwachtingen op de achterflap perfect inlost:
Op een ijzige dag in 1917 wordt het gewurgde lichaam gevonden van de mooie tienjarige Belle de jour. Jaren later blikt een politieagent uit het Franse stadje terug op deze nooit opgehelderde moord, die ook zijn eigen leven ingrijpend heeft veranderd. 
In deze meesterlijk opgebouwde roman vol ingehouden emotie laat Philippe Claudel zien hoe snijdend de pijn om de dood van een geliefde is, en hoe grijs het schemergebied tussen goed en kwaad. Hij ontleedt het menselijk falen met de genadeloze scherpte van Dostojevski, maar laat tegelijkertijd een tedere, melancholieke gloed oplichten die ook kenmerkend is voor het werk van Konrád. Grijze zielen verrast en intrigeert tot de laatste pagina. 
Toegegeven, tijdens de eerste hoofdstukken moet je een beetje wennen aan de stijl van Claudel. Maar eens je over die drempel heen bent, savoureer je elke pagina. Neen, dit is geen feelgood boek. Het is een literaire thriller die zich afspeelt op de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog, maar tegelijkertijd is het ook een universeel verhaal over gelijkenissen, geliefden en schoonheid.


Bon, over naar de winactie nu. Wat moet je doen? Gewoon een reactie achterlaten op deze blog of via Twitter of mail (ik weet dat deze blog soms tegenwerkt bij de reacties, en tot op heden heb ik er geen oplossing voor gevonden). Geef ook aan of je het boek in het Nederlands of in het Frans wil winnen. Als jouw kennis van de Franse taal beperkt is, raad ik toch aan om voor het Nederlands te gaan, want het is zeker niet geschreven in eenvoudig Frans. Laat ook graag een geldig e-mailadres achter, of een andere manier waarop ik met jou contact kan opnemen!

Je kan meedoen tot 10 september. Daarna maak ik de winnaar bekend. Als die binnen de 5 dagen niet reageert, gaat het boek naar iemand anders. 

Bonne chance!

P.S.: Dit verhaal heeft ook een heel getrouwe verfilming, door Yves Angelo. Maar natuurlijk lees je beter eerst het boek!

Populaire posts