Over bloggen, koken en een heerlijke film

Geen paniek, deze blog wordt niet opeens een foodblog. Eigenlijk ben ik zelfs helemaal geen keukenprinses. Ik geniet namelijk meer van eten dan van koken. Maar af en toe (en de laatste tijd steeds meer) raak ik toch geprikkeld om iets lekkers klaar te maken. Omdat koken ontspannend en creatief kan zijn. En omdat het geen kwaad kan om ook eens mijn handen in plaats van mijn hoofd te gebruiken.

Gisteravond zag ik de film Julie & Julia. De eerste dame raakt geïnspireerd door de laatste en begint een blog waarmee ze alle 524 recepten van de bekende Julia Child in één jaar probeert te maken. Dat levert niet alleen leuke blogposts op, maar ook huzarenstukjes in de keuken: kreeft klaarmaken, een eend uitbenen... Tegelijkertijd wordt de kijker meegenomen naar het leven van Julia en haar man. In een wondermooi Parijs leert ze als Amerikaanse de kunst van het Franse koken. Dit alles wordt gepresenteerd op een bedje van knappe filmografische beelden, gekruid met excellente actrices en een vleugje goede muziek. Een film om van te smullen!


Bovendien is dit verhaal echt gebeurd.  Julia Child heeft daadwerkelijk het indrukwekkende kookboek Mastering the Art of French Cooking geschreven en Julie Powell heeft een boek geschreven over haar blog- en kookavontuur: Julie & Julia: My Year of Cooking Dangerously. Daardoor werd deze film tegelijk ook een film over schrijven en uitgeven.
Julie Powell

Julia Child

Zelf raak ik soms geïnspireerd door Jeroen Meus (uiteraard) maar vooral door andere bloggers die veel beter koken dan ik. Als toetje geef ik jullie de links naar enkele blogs en recepten die door mij getest en goedgekeurd zijn:

- De mediterraanse couscoussalade van Verbeelding. Alleen al de foto doet me watertanden.
- Hoewel ik al lang geen student meer ben, hou ik wel van studentfood van Last Days of Spring.
- Jeugdschrijfster en dichteres Reine De Pelseneer heeft ook een mooie blog met vegetarische recepten: Groene Prinses. Vegetariër zal ik helaas nooit worden, maar een recept voor macarons met frambozenganache laat ik niet zomaar aan me voorbij gaan.

Foto's nemen van eten, niet echt mijn ding...
Ik wens jullie een smakelijk weekend toe! 

Reacties

 1. Wat een smakelijk blogje heb je geschreven. Helaas ben ik ook geen keukenprinses en moet ik oppassen voor het eten van teveel lekkers. Dus ik houd het maar op watertandend naar jouw foto's kijken. Hoe zag je deze film? Op tv of is er een dvd van, of in de bioscoop (in het Vlaams cinema?)?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, Jannie! Ik mag ook niet te veel overdrijven hoor ;-)
  Ik zag de film toevallig op tv, maar er is vast en zeker al een dvd van. Ik kan me wel inbeelden dat hij voor sommigen te theatraal zou zijn, maar ik raad 'm zeker aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, heerlijke film, over eten, schrijven en inspirerende madammen, ik heb 'm op dvd en onlangs nog eens bekeken :-) Nog veel kookplezier gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel ja, deed me ook een beetje aan 'Chocolat' denken qua stijl. Misschien koop ik 'm ook op dvd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken deze film tot nu toe enkel van naam, maar als hij doet denken aan "Chocolat" qua stijl, moet ik hem dringend eens bekijken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond Julie&Julia ook wel een leuke film om te bekijken. Ik ben ook geen keukenprinses, maar ik ben wel graag bezig in de keuken. Het kan zo ontspannend zijn, na een drukke dag op het werk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goeie timing voor dit blogje! De link naar de blog met vegetarisch recepten komt echt van pas. Ik probeer mee te doen met 40 dagen zonder vlees, maar mijn vegetarische receptengamma is beperkt tot 3 recepten... (het 4e dat ik deze week testte, was helaas geen succes).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, die blog is echt heel mooi en interessant. Knap dat je meedoet met 40 dagen zonder vlees. Ik vrees dat ik ook niet veel verder dan 3 recepten zou komen, haha!

  Misschien probeer ik het volgend jaar eens, hoewel 40 dagen zonder zoetigheden waarschijnlijk een grotere uitdaging zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar het gaat (gelukkig) om minder vlees eten, hé :-) Je hoeft niet letterlijk 40 dagen géén vlees te eten. En op zondag hoef je ook niet mee te doen! Maar mijn ecologische voetafdruk is ondertussen wel al flink verminderd. Hoera!

   Verwijderen
 9. Ah zo. Ik dacht echt dat er geen vlees mocht gegeten worden... Ik eet meestal 1 dag per week vegetarisch. Dus dat zijn 52 dagen per jaar, realiseer ik me nu!

  Succes nog met het consuminderen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts