Ik lees Vlaams: enkele aanraders

Op blogs van Nederlandse collega's (zoals Jannie, Tessa, Inge en Lalagè) lees ik steeds vaker dat ze geïnteresseerd zijn in 'Vlaamse' literatuur. En of we hen wat konden aanraden? Uiteraard. Annelies van Boekboetiek ging me al voor. Ik keek in mijn boekenkast en moest helaas vaststellen dat ik zelf ook meer literatuur uit Nederland dan uit België lees. Shame on me. Toegegeven, ik vind veel Nederlanders gewoon beter: W.F. Hermans, Mulisch, Couperus, Annie M.G. Schmidt ... zijn grote idolen. De Vlaming Hugo Claus kon me nooit echt bekoren. Maar toch. Er zijn veel Vlaamse pareltjes die nog ontdekt moeten worden bij onze noorderburen. Of Belgische pareltjes, aangezien we toch nog altijd in een tweekoppig land wonen. Het 'Belgische' idee in Vlaamse boeken spreekt me vaak ook meer aan. Vandaar dat ik enkele aanraders oplijst die misschien minder bekend zijn.

In willekeurige volgorde:

1. Wij en ik - Saskia De Coster (roman)


Een familieroman met een rauw kantje, over prestatiedruk en het perfectionisme van welgestelde Vlamingen in verkavelingsvilla's. Met vlijmscherpe psychologische beschrijvingen. Heftig, hedendaags, literair. Beter kan ik het niet samenvatten.

2. Brieven uit Nergenshuizen - Paul De Wispelaere (briefroman)


Mooie brieven aan een geliefde, met filosofische inzichten en beschouwingen over schrijven en literatuur. Doet voor mij een beetje aan Cees Nooteboom denken, hoewel ik er geen concrete aanwijzingen voor heb. Dit boek zou ik zelf ook graag nog eens herlezen!

3. Grand Central Belge - Pascal Verbeken (non-fictie)


Grand Central Belge is een melancholisch en ingetogen boek over België. Auteur Pascal Verbeken publiceerde eerder al Arm Wallonië, dat ook verfilmd werd als documentairereeks. Met Grand Central Belge gaat hij ongeveer dezelfde toer op. Dit keer stelt hij echter vooral de relatie tussen Wallonië en België in vraag, via een lange wandeling langs een oude spoorlijn die vroeger het Belgiëgevoel moest aanwakkeren: de Grand Central Belge. Maar vandaag lijkt die spoorlijn haast even vervallen te zijn als het land zelf. Voor mij was dit boek een echte eyeopener over België! 

4. Barnsteen - Guido Van Heulendonk (roman)


Speelt zich gedeeltelijk af in Letland, maar vertelt het verhaal van Dorian, een 31-jarige vastgoedmakelaar die niet langer tevreden is met zijn leven in Gent. Hij beslist impulsief om een reis naar Letland te maken, maar komt ook daar zijn Vlaamse verleden tegen.

5. De seingever - Ann De Craemer (roman)


In een Vlaams provinciestadje wil een jongen graag 'coureur' (wielrenner) worden, maar hij beseft nog niet wat dat allemaal met zich meebrengt. Tegelijk bevat het boek ook een kritische noot. Vlaamse wielerhelden worden op handen gedragen, maar is dat wel terecht? Heel 'Vlaams' in mijn ogen, maar tegelijk ook universeel.

6. Omega Minor - Paul Verhaegen (roman)


Een roman om u tegen te zeggen. Volgens mij is dit een Vlaamse klassieker in wording. Het verhaal speelt zich af in Amerika, Duitsland en Vlaanderen. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog maar ook over zoveel meer. Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar en de personages zijn niet simpelweg te karakteriseren. Een uitdagende, postmoderne pil. Mijn leeservaring lees je hier.

 7. De stad en de tijd - Jonathan Robijn (korte verhalen)


Ik kende deze auteur aanvankelijk niet, maar met deze verhalenbundel was ik helemaal verkocht. De verhalencyclus begint op een symbolisch moment, een moment de gloire voor Brussel: de Wereldtentoonstelling van 1958. Alle personages hebben een of andere bijzondere passie: voor parfums, voor koffie, voor muziek, of – hoe kan het ook anders in een Brussels verhaal – voor chocolade. Die passies proberen ze te delen met de mensen van wie ze houden.

8. Antwerpen, Elsschot en Coraline - Bart Van Loo (novelle)


Hoewel Bart Van Loo het liefst over Franse literatuur schrijft, is hij ook een liefhebber van de Vlaming Willem Elsschot (ook een aanrader trouwens). In deze novelle laat hij zijn Franse vriendin kennismaken met het werk van Elsschot. We krijgen een wervelende rondleiding door Antwerpen, met grappige weetjes en intellectueel geflirt tussen de twee hoofdpersonages. Een ideale opwarmer voor wie het Antwerpen van Elsschot beter wil leren kennen.

9. De keuze - Karel Verleyen (jeugdroman)


Karel Verleyen is een van mijn favoriete Vlaamse jeugdauteurs. Ik heb hem ook twee keer ontmoet, en telkens genoot ik van de passie waarmee Verleyen over zijn beroep als jeugdauteur kon vertellen. Helaas is hij enkele jaren geleden veel te vroeg gestorven. Gelukkig blijven zijn jeugdboeken verder leven. 
De keuze is misschien wel zijn sterkste jeugdboek. Lang voor John Green The Fault in Our Stars schreef, had Verleyen al een aangrijpend boek over een tienerjongen met kanker klaar. Geen tranentrekker, maar een pure, eerlijke roman met humor en liefde. Het hoofdpersonage Jan-Willem weet wat hij wilt: voor zijn dood nog met zijn vriendin slapen en zelf beslissen wanneer en hoe hij zal sterven.

10. De Kapellekensbaan - Louis Paul Boon (roman)


Toch nog een bekende Vlaamse klassieker in dit lijstje! Hoewel niet iedereen van Boon houdt, is deze roman zeker het vermelden waard. Het verhaal over Ondine, een arm en vuil meisje dat hogerop wil geraken in het leven, is heel interessant. Tegelijkertijd lezen we ook over 'boontje' zelf, die het leven rondom zich observeert en wanhopig alles probeert neer te schrijven. Het industriële Aalst speelt steeds mee op de achtergrond. Toegegeven, dit is een rauwe roman die niet iedereen zal appreciëren. Als het niet op mijn leeslijst aan de universiteit had gestaan, had ik het boek misschien nooit gelezen. Maar eenmaal ik erin begon, was ik dagenlang in de ban van deze roman.

Ik besef dat ik hier geen uitgebreide boekbesprekingen heb gegeven, maar ik wou gewoon enkele boeken ter sprake brengen en mijn leeservaringen delen. Veel leesplezier!

Populaire posts