Op zoek naar buitenlandse bibliotheken

Ik denk dat het begonnen is in New York. Mijn fascinatie voor buitenlandse bibliotheken. Sindsdien probeer ik tijdens elke stedentrip een bibliotheek te bezoeken. Een overzicht.

The New York Public Library

Eerst had ik me vergist. Ik was zomaar een bibliotheek binnengewandeld, in de veronderstelling dat het de bieb zou zijn uit de films. Niet dus. Het was een ordinaire stadsbibliotheek, zonder leeuwen, zonder inspirerende leeszalen. Een aantal minuten later zag ik mijn vergissing in, toen we voor dit imposante gebouw kwamen te staan. De verwondering kon beginnen.





De Zwarte Diamant in Kopenhagen

Gigantische, moderne bibliotheek met een café en meerdere leeszalen. Het nieuwe gedeelte van de Koninklijke Bibliotheek, de grootste bibliotheek van Noord-Europa. Met een bootje vaar je er zo langs.



De Koninklijke Bibliotheek in Stockholm

Stockholm
Mooi gebouw, maar we zijn er niet echt binnen geweest. Als je echt een mooie bieb wil zien in Zweden, ga je beter naar de Carolina Rediviva, de universiteitsbibliotheek van Uppsala. Daar bevindt zich ook de Codex Argenteus, de Gotische Bijbelvertaling van bisschop Wulfila. Dit is het oudste document in de Germaanse taal! Herinneringen aan een enthousiaste prof die hierover vertelde, kwamen spontaan naar boven.

Uppsala


Het Clementinum, de Nationale Tsjechische Bibliotheek in Praag

Eigenlijk bezocht ik deze prachtige bibliotheek voor New York, samen met een vriendin. Aangezien je binnen geen foto's mag nemen, heb ik toen enkele ansichtkaarten gekocht.
Het Clementinum (bron)
  
De Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen

Uiteraard mocht dit tijdens onze recentste citytrip niet ontbreken! Je kon er ook het Globe Museum (met van die prachtige wereldbollen dus) bezoeken en het Esperantomuseum.



Hoewel ik al meerdere keren naar Londen en Parijs ben geweest, heb ik de nationale bibliotheken daar nog niet bezocht. Shame on me. Ook The Bodleian Library in Oxford staat nog op mijn wishlist. Misschien een ideetje voor een volgende citytrip...

Welke bibliotheken inspireren jou het meest?

Populaire posts